Skip to content Skip to footer

Grad na Vrbasu se priprema za novu turističku sezonu: Posjetitelje u Banjoj Luci očekuju brojni zabavni sadržaji

Za sve one koji se odluče da ovo ljeto provedu na kopnu, umjesto negdje na moru, Banja Luka ima bogatu ponudu, koja može zadovoljiti različite ukuse, afinitete ili vidove zabave. Počevši od juna, preko jula do augusta, u gradu na Vrbasu nižu se broje kulturne, muzičke i sportske manifestacije koje svake godine okupljaju veliki broj posjetilaca i gostiju iz regije.

Od rocka do folka

U Turističkoj organizaciji Banja Luka kao najatraktivnije događaje u junu izdvajaju „Kastel rock fest“ i Međunarodni festival folklora Dukatfest. Ova dva festivala s potpuno različitom koncepcijom, u Banju Luku u junu dovode na hiljade ljubitelja i poštovalaca savremene i rock muzike, te s druge strane, tradicionalne narodne muzike i folklornih igara.

– Muzički festival ’Kastel rock fest’ uspješno organizujemo već deset godina u junu na tvrđavi Kastel. U tom periodu Banja Luka se afirmisala u regionalni muzički centar, grad savremene kulture i urbanih muzičkih tokova. Sa druge strane, na ’Dukatfestu’ se u junu okupljaju folklorni ansambli iz cijeloga svijeta kako bi predstavili različite kulture i izvornost naroda sa svih kontinenata. ’Dukatfest’ je član Svjetske asocijacije folklorne umjetnosti pri UNESCO-u i kao takav je jedinstven u Bosni i Hercegovini – naveli su u Turističkoj organizaciji Banje Luke.

Najinteresantniji i najbogatiji mjesec u Banjoj Luci je svakako juli. Gotovo svakog dana tokom tog mjeseca, grad živi punim plućima jer se na više različitih lokacija svakodnenvo održavaju brojne manifestacije. Nezaobilazne su „Vezeni most“, „Ljeto na Vrbasu“, „Demofest“…

– Tokom tradicionalnog susreta Banjalučana ’Vezeni most’ održavaju se koncerti, predstave, smotre folklora, nastupi pjevačkih grupa, književne večeri, izložbe i drugo, a pojavljuju se učesnici svih nacionalnih manjina, kako iz grada, tako i iz inostranstva – istakli su u Turističkoj organizaciji Banja Luka.

Tokom Ljeta na Vrbasu najviše aktivnosti je u vezi s ovom rijekom, poput trke jedinstvenim banjalučkim dajak čamcem, zatim skokova s Gradskog mosta, a sve prate i brojni nastupi kulturno- umjetničkih i muzičkih grupa.

Pokroviteljstvo UNESCO-a

I ovog jula će se u Banjoj Luci održati veoma popularan muzički festival Demofest, najveći pop/rock demo festival u balkanskoj regiji, na kojem se takmiče neafirmisani muzički sastavi. Festival obično traje tri do četiri dana na tvrđavi Kastel i svake godine ga posjete desetine hiljada ljudi.

– Pokrovitelj ovogodišnjeg Demofesta 2018. će biti i UNESCO, najvažnija organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu. Pokroviteljstvo UNESCO-a je moralna podrška svim dosadašnjim naporima u očuvanju Demofesta kao važnog kulturnog projekta za region –  istakli su organizatori Demofesta.

August je rezervisan za Nektar FreshWave festival, zatim festival studentskih pozorišta „Kestenburg“ i Kočićev zbor.

– Fantastični audio-vizuelni doživljaj, te umijeće i vještine najvećih svjetskih DJ imena, čine FreshWave festival jedinstvenim i neponovljivim iskustvom. Na dodjeli nagrada Ambasador u Zagrebu, proglašen za najboljim elektronskim festivalom u regionu – naglasili su u Turističkoj organizaciji Banje Luke.

Leave a comment

0/100