Skip to content Skip to footer

Fojnica: Reumal počeo s radom u punom kapacitetu

Lječilište “Reumal” Fojnica počeo je s radom od 1. juna 2020. u punom kapacitetu svih usluga. Vrijeme privremene obustave pružanja usluga iskoristili su za unutrašnje i vanjsko uređenje objekata.

Zdravstveni turizam kao osoben vid turističke ponude posljednjih decenija 20. vijeka, Fojnicu je sa njenim prirodnim resursima i raspoloživim smještajnim kapacitetima, svrstao u red prepoznatljivih turističkih destinacija.

Djelotvornost termalne vode, gostoljubivost i stručnost osoblja, u kombinaciji sa povoljnim klimatskim uvjetima i živopisnim okruženjem – tvore jedinstven medicinsko – turistički proizvod koji je dugi niz godina zadovoljavao potrebe bosanskohercegovačkog tržišta.

Različitim oblicima edukacije osoblja, ali i sadržajnim osvježenjima, Fojnica je nastojala da prednjači u odnosu na konkurenciju i bude zadati cilj svima koji se bave rehabilitacijom. To je uticalo da se u svijesti njenih posjetilaca, ali i u većem dijelu javnosti, ona obično doživljavala kao vrhunski rehabilitacioni centar, namijenjen za relativno stariju, zdravstveno – problematičniju populaciju, a veoma rijetko kao mjesto za odmor, razonodu ili rekreaciju.

Ovakvo jednostrano turističko profiliranje sredine, vremenom je postalo limitirajući faktor njenog daljeg turističkog razvoja. Priča o turističkom proizvodu, utemeljena na djelotvornosti vode i ljubaznom osoblju, već je bila, poprilično, marketinški potrošena i zahtijevala je hitnu preinaku.

Zato je dugo vremena odgađana neophodna adaptacija unutrašnjosti objekta Reumala i njegovo prilagođavanje savremenijim uslovima poslovanja, postala nasušna potreba i garant njegove opstojnosti. U sklopu ovog temeljitog višegodišnjeg pospremanja i sadržajnog obogaćivanja, u potpunosti je promijenjena unutrašnja slika Reumala.

– Novosagrađeni wellness i rekreativni bazen na površini od 740 m2 sa pratećim wellness sadržajima (turski hamam, finske i parne  saune, kabinetima za masažu) moderno je koncipiran, prozračan, savršeno arhitektonski oblikovan objekat, koji sa postojećim u potpunosti zanovljenim terapeutskim bazenom – nadopunjuje zdravstveno – turističku ponudu Reumala

– Pored dva postojeća lifta koji su često puta predstavljali usko grlo u komunikaciji gostiju između soba, restorana i terapeutskih blokova, prevaziđeni izgradnjom panoramskog lifta.

– S obzirom da je voda, uz zdravstvene radnike osnovni resurs na kome se zasniva proces liječenja, svi terapeutsko – rekreativni prostori (hidroterapija, terapeutski bazen i wellness bazen sa pratećim sadržajima)  pretrpjeli su temeljite promjene:

– Hidroterapeutski blok je u potpunosti funkcionalno osavremenjen. zamjenom podnih, zidnih i stropnih obloga, te vodovodnog i ventilacionog sistema. I na kraju, zanavljanje hidroterapeutske opreme, zaokruženo je instaliranjem Kneipovih kada (kombinacija toplih i hladnih procedura).

– S obzirom na razloge njihovog dolaska u Reumal i činjenicu da gosti većinu slobodnog vremena, posebno u kišnijim i hladnijim mjesecima, provode u sobama, restoranima i drugim zajedničkim prostorima – njihovom opremanju posvećena je posebna pažnja, kako bi imali potpuni ugođaj.

– Gradnjom novog panoramskog lifta i zamjenom dotrajalih postojećih liftova, prevaziđeni su svi problemi vertikalnog transporta, koji su često predstavljali usko grlo u komunikaciji gostiju između soba, restorana i terapeutskih blokova.

Danas, nekoliko godine po otpočinjanju radova, i pored nekih nedovršenih  dijelova adaptacije Reumala, može se konstatovati da je većina planiranog uspješno okončano i na zadovoljstvo gostiju stavljeno u funkciju.

Za sve upite, rezervacije i informacije javite se na:

📧[email protected]

☎️ +387 30 838 800, 838 801, 838 802