Skip to content Skip to footer

Dariva, mjesto gdje Sarajlije pronalaze mir

Na prostoru između Bentbaše i Kozije ćuprije, na istočnom ulazu u Sarajevo, nalazi se Dariva. Čitav taj kraj predstavlja najstarije šetalište ove vrste u Sarajevu. Dužina staze je osam kilometara, a smještana je u nekada teško prohodnom kanjonu Miljacke, čija je ljepota Sarajlijama postala vidljiva tek gradnjom pruge u vrijeme austrougarske monarhije.

Danas je ova šetnica zatvorena za promet motornih vozila i predstavlja divno i mirno mjesto za šetnju pored rijeke. Prostor je zaista bajkovit, a dok ima dnevnog svijetla ispunjen je uživaocima prirodnih ljepota, relaksacije i rekreacije. Šetalište je posebno atraktivno u jesen kada priroda učini svoje i brojno drveće oboji zlatno-žutim i crvenim lišćem.

Aleja ambasadora

Šetalište Bentbaša-Dariva je postalo „Aleja ambasadora“, gdje su diplomati koji su boravili u BiH svojim rukama zasadili više od 150 stabala lipe, o čemu danas svjedoče i table s imenima diplomata koji su stabla zasadili.

Pokraj ove šetnice se, također, nalazi i stijena za penjanje – Dariva, koja je omiljeno penjalište brojnih alpinista, s već označenim pravcima penjanja. Nalazi se nedaleko od stijene Babin zub, gdje je i započela historija alpinizma u Sarajevu.

A kako je nastala Dariva? Na posjed blizu ušća gdje se Mošćanica ulijeva u Miljacku, pored Mevlevijske tekije i mosta iz 1884. godine, doselio se u Sarajevo Josef Da Riva, državljanstvom Austrijanac, porijeklom Italijan.

U sarajevski privredni život tog vremena ušao je tako što je napravio skladište, pa je tadašnja gradilišta Sarajeva počeo snabdijevati građevinskim materijalom. Kao trgovac se obogatio, pa je 1889. godine na tom mjestu sagradio kuću i gostionicu, u kojoj je u Sarajevu prvi služio vino.

U neposrednoj blizini kuće Da Riva je u brdu iskopao prostorije za vlastitu vinariju, te je na jedinstven način spojio kafanu s podrumom, u kojem je skladištio vino. Tako je Da Riva postao prvi sarajevski vinar s autentičnom vinarijom, koja je postojala sve do 1918. godine.

Kozija ćuprija

Na mjestu gdje se nalazila njegova gostionica, Da Riva je napravio izletište za Sarajlije toga vremena, s branom na vodi i elementima koji su doprinosili ambijentalnom ugođaju ovog izletišta, danas jedne od najpoznatijih sarajevskih lokacija za uživanje u prirodi u neposrednoj blizini grada.

Lokalitet Darive danas je i prava destinacija za sve ljubitelje sportskog ribolova, jer članovi Sportskog ribolovnog društva Miljacka svake godine organizuju akcije koje imaju za cilj održati ovo mjesto čistim, kako bi bilo moguće opustiti se i uz ovaj vid rekreacije.

Na kraju šetališta stižete do Kozije ćuprije, jednog od najstarijih i najljepših sarajevskih mostova, izgrađene u 16. vijeku na carskom drumu koji je nekada vodio do Istanbula. Vjeruje se da je most zadužbina Mehmed-paše Sokolovića, velikog vezira iz 16. vijeka.