Skip to content Skip to footer

Bunski kanali, rijetko viđeni fenomen: Mjesto gdje Buna ljubi Neretvu

Neretva zadivljuje cijelim svojim tokom, a velika je nedomica u kojem dijelu je najljepša. Neki kažu da je to u kanjonu iznad Konjica, dok se drugi čvrsto drže ubjeđenja da je to ispod Mostara, sve do Jadranskog mora. Bilo kako bilo, priznat ćete da je ova ljepotica neodoljiva gdje god je sretnete.

Legenda kaže da su Neretvi ime dali drevni Kelti koji su, ugledavši rijeku smaragdnozelene boje koja se probija kroz kanjone, uzviknuli „Nera-Etwa“ što bi na njihovom jeziku značilo „božanstvo koje teče“.

Posjetili smo Bunski kanal, mjesto gdje se rijeka Buna ulijeva u Neretvu i uživali u smaragdnoj boji hercegovačke ljepotice. Bunski kanali nisi poput drugih ušća, a posebnost mu daje činjenica da Buna formira i niz slapova prije nego što se pridruži Neretvi.

Na ušću priroda pruža najveći raskoš boja, spoj vode, zelenila i kamena, te postavlja upit ljudima koliko su svjesni bogatstva kojeg vide. Prizor je svaki put drugačije, sve u zavisnosti od godišnjeg doba i količine vode u kanalu.

Posjetitelji koje smo zatekli na ušću samo su kratko prekinuli fotografiranje i objasnili nam da se Buna ne ulijeva direktno u Neretvu, već da teku paralelno oko 200 metara i da se tek onda polako obrušava u sedrene kanale.

-Trenutno je zbog čestih kiša Neretva nabujala, pa se ti kanali ne vide, ali kada je vodostaj manji onda možete uživati u rijetko viđenoj ljepoti. Zanimljivo je da s ovog mosta možete vidjeti dvije boje vode – zelenu Neretvu i plavu Bunu kako jedna pored druge teku prije nego se sljube u jednu rijeku – kažu nam posjetitelji.

Bunski kanali nalaze se pored mjesta Buna, gdje magistralni put ostavlja Mostar i kreća prema Počitelju i Čapljini. Hiljade građana dnevno prođu pored, ali rijetko ko je svjestan da prolazi pored jednog od najljepših slika koje priroda u BiH može ponuditi.

Bunski kanali, pravi dragulj prirode potpuno su turistički neiskorišteni, osim ribara koji baš tu najviše vole loviti mekousne pastrmke ili glavatice. Pored Bunskih kanala vodi i biciklistička staza koju su hercegovački entuzijasti napravili na trasi stare Ćirine pruge i vodi od Mostara sve do Dubrovnika.

Lokalitet Bunskih kanala je od 1970. godine zakonom zaštićen. Bunski kanali su bili u žiži javnosti zadnjih pet godina, koliko je trajala borba građana protiv mini hidroelektrana na tom području.