Skip to content Skip to footer

Novac zarađen u Italiji Mujo uložio u plantažu lješnjaka

Mujo Begić živi i radi u Milanu, ali ga svjetla italijanske metropole i svjetske prijestolnice mode nisu zaslijepila. Dugo je sanjao kako da napravi nešto pozitivno za svoju Vlasenicu.

San mu se napokon ostvario kada je novac zarađen u dijaspori sa svojim partnerima, Italijanima Gianpierom Tuozzom i Ballom Alessandrom, odlučio uložiti tamo gdje se rodio, odrastao, postao čovjek. Na ovaj način Mujo je zaposlio komšije i pomogao u razvoju svoga kraja.

Na 20 hektara Mujo je zasadio sadnice najpoznatijeg italijanskog lješnjaka TGL. Danas na porodičnom imanju Mujo angažuje oko 30 povratnika koji obrađuju zasade.

– Dugo već sanjam nešto slično, neki projekat za moje Vlaseničane. Sada gledam moje komšije koji tu rade i sretan sam zbog toga. Svi zajedno radimo i činimo sve da naš ambijent bude što bolji i kvalitet života svakog čovjeka bude jednak kvalitetu života bilo kojeg čovjeka u svijetu – istakao je Mujo.

Vlastitim resursima je Mujo došao do zasađena 22 hektara, a plan je stići do 35 hektara, dok je krajnji cilj 100 hektara vlastitog zasada i 500 hektara s kooperanatima.

Ovaj pozitivan poslovni potez prepozali su i u Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, te podržali Mujinu investiciju. Ministar Edin Ramić kazao je da će podrška Ministarstva pomoći da porodica Begić unaprijedi svoj rad.

– Vidjeli smo veliki entuzijazam i volju porodice Begić da ovdje u Vlasenici okupe veći broj povratnika, zaposle ih i obrade imanja. Uveliko su uspjeli u tome do sada. Svaka ideja koja okuplja povratnike i podržava povratak će biti prepoznata s naše strane, a pogotovo kada se radi o ozbiljnim projektima kao što je ovaj kojeg implementira porodica Begić – kazao je Ramić prilikom posjete imanju.

Prema njegovim riječima, ljudi iz dijaspore su značajan faktor za bosanskohercegovačku privredu i oni moraju imati svoje mjesto u programima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.