Skip to content Skip to footer

Bos Taurus, prvi viski proizveden u BiH

Kada se govori o viskiju, jednom od najpopularnijih pića, obično se prvo pomisli na Irsku, Škotsku, Ameriku…Rijetki su oni koji bi pomislili da i Bosna i Hercegovina ima svoj viski. I to pravi domaći koji se proizvodi u pivari i destileriji Semizburg u Semizovcu kod Sarajeva.

Sličan proces

– Nisam sreo one koji su mislili da mi možemo imati svoj viski, mi, BiH. Ipak, vrijedi pojasniti: viski je rakija koja je proizvedena od određenih sastojaka, koristeći određenu tehnologiju, koja uključuje ležanje u hrastovim bačvama ili s hrastom u bačvama drugačijih materijala, tokom određenog vremenskog perioda. Tako da ne vidim zašto Bosanac i Hercegovac nije u stanju proizvesti nešto što dokazano može Škot, Amerikanac, Irac, Japanac, Indijac, Nijemac… Nismo mi valjda manje sposobni od njih – kaže Haris Piknjac, vlasnik pivare i destilerije Semizburg koja je prva počela s proizvodnjim bosanskog viskija.

Govoreći o počecima i procesu proizvodnje bosanskog viskija “Bos Taurus”, vlasnik pivare i destilerije Semizburg kaže da je s proizvodnjom krenuo prije tri godine, odnosno 2017.

Piknjac također ističe u razgovoru za Fenu da mu nije želja samo da proizvodi viski nego i da educira populaciju o viskiju. Govoreći o procesu proizvodnje, on navodi da je jako sličan procesu kojim se dobije rakija – pokiseli se (kod rakija je to uglavnom voće, a kod viskija žitarice), pusti se da fermentira i onda se destiluje.

Vlasnik i direktor pivare i destilerije Semizburg koja je prva u BiH, ali i regionu, počela proizvodnju viskija naglašava da se “Bos Taurus” viski trenutno proizvodi u dvije varijante: Single Malt, što bi značilo da je proizveden od samo jedne žitarice, kao i Rye Malt, u kojem u osnovu preovladava uslađena raž, dok ostatak čini ječam.

– Krenuli smo u prodaju 13. novembra ove godine. U roku od dva mjeseca planiramo prisustvo u svim trgovinskim lancima, kao i većini ugostiteljskih objekata u većim gradovima BiH. Nakon toga, izvoz. Već imamo upite potencijalnih uvoznika iz Amerike, Francuske i Australije – kazao je Piknjac.

Govoreći o nazivu ovog bosanskog viskija, kaže da je to bio trenutak inspiracije.

Latinski naziv

– Tražio sam naziv, a nisam htio da bude usko vezan za BiH kao što su naša piva, nego nešto što će lako biti međunarodni brend. Naišao sam na taj naziv čitajući o historiji, bićima, životinjama… Momentalno sam se zaljubio u naziv “Bos Taurus”. Iako sam naziv vuče ka Bosni (Bos), nije mu to značenje, mada ne piše nigdje ni da nije. “Bos Taurus” je latinski naziv stoke koja je izumrla, živjela na našim prostorima. Pa što da je kao takvu ne ovjekovječimo dodatno kroz brand koji će siguran sam jako brzo biti posluživan na svim kontinentima – kaže on.

Bosanski viski je nedavno dobio zlatnu medalju na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Govoreći o tome, Piknjac kaže da su predstavili viski na sajmu na kojem komisija kojom predsjedava ugledni profesor poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Ninoslav Nikičević ocjenjuje na stotine uzoraka iz cijelog regiona.