Skip to content Skip to footer

Branimir Muidža, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj: KakanjCement, sinonim za kvalitet

Tvornica cementa Kakanj 2019. godinu završava sa veoma značajnim poslovnim rezultatima i ispunjenim ciljevima. Na kraju poslovne 2019. godine u potpunosti su ispunili plan proizvodnje i prodaje cementa, a poslovanje i proizvode približili kupcima otvaranjem terminala za cement u Tešnju i Bihaću.

-Imamo nove tipove cementa koji su još bolje usklađeni s ciljevima održivog razvoja, jer zahtijevaju mnogo manje energije za proizvodnju. Povećali smo izvoz i izašli na nova tržišta. Naše betonare su postigle izvrsne rezultate, a nove pogone za proizvodnju betona otvorili smo u Splitu i Mostaru. Investiranjem u proširenje djelatnosti u BiH i Hrvatskoj tokom 2019. rezultiralo je u povećanjem mogućnosti isporuke betona u kontinuitetu te prisutnosti našeg brenda u svim velikim urbanim centrima, što nam donosi važne reference za buduće projekte – kaže u Branimir Muidža, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj, u intervju za magazin Visit BiH.

Šta je to još što biste istakli kao uspjehe u Tvornici?

-Značajno je istaknuti da smo tokom 2019. godine zadržali snažnu poziciju i povjerenje kupaca u regiji, prije svega kroz nastavak proizvodnje kvalitetnih proizvoda i pružanje vrhunske usluge našim lojalnim partnerima i onima koji će to tek postati. Zahvaljujući iznimnoj kvaliteti naših proizvoda, naši kapaciteti su značajno angažirani u svim segmentima građevinske operative. Od Koridora 5c pa sve do najvećih stambeno-poslovnih zdanja u najvećim urbanim centrima naše regije. Cilj nam je da naše sivo zlato bude utkano u temelje i osnovnu strukturu svih najvažnijih objekata u zemlji i regiji, i to je cilj koji polako i sigurno ostvarujemo. Već sada je jasno da je KakanjCement sinonim za kvalitet. Prognoze za ovu godinu su dosta optimistične, i mi u kompaniji vjerujemo da ćemo ostvariti još bolje rezultate. Također se nadamo da će u ovoj i narednim godinama doći do jačanja i unapređenja investicijskog ambijenta u BiH što bi svakako imalo uticaja i na povećanje obima građevinskih i drugih radova u cijeloj državi.

Tvornica je dobila priznanje Pionir održivog razvoja u BiH koju dodjeljuju UNDP i Švedska ambasada u BiH. Zbog čega ste zaslužili ovu nagradu i imate li neka druga priznanja?

-Gdje god se nalazili, prolazili kroz gradove, putovali, prelazili mostove, kada gledate čuda arhitekture, ne zaboravite da je sve to satkano od tog materijala koji mi proizvodimo, cementa, odnosno betona, i to je uvijek glavni motivator da pravimo što bolji i kvalitetniji cement koji je prilagođen potrebama građevinara, potrebama društva, potrebama zajednice. Beton je drugi najviše korišteni materijal na planeti, odmah poslije vode. To govori kolika je naša odgovornost i koliko pazimo na svaki element našeg poslovanja koje u potpunosti zasnivamo na dugoročnoj strategiji i održivom razvoju jer od razvoja naše kompanije, našeg poslovanja, našeg proizvoda zavisi i održivost i razvoj modernog društva. Godinama gradimo naše poslovanje na principima održivog razvoja i sve što radimo, svi naši proizvodi, sva dodatna vrijednost koju napravimo, sve naše investicije usmjereni su na jasno definirane dugoročne ciljeve gdje su potrebe svih naših interesnih strana, od dioničara, preko radnika do građana, zadovoljene na odgovarajući način. Mi kao proizvođač građevinskih materijala ulažemo ogromne napore i sredstva da naša postrojenja i naša proizvodnja budu u skladu sa svim principima održivog razvoja. Mogu da kažem da smo bili spremni za sva pitanja i sve audite koji su urađeni tokom trajanja natjecanja, jer mi odgovorno i savjesno radimo na svim poljima našeg djelokruga. Očekivali smo da će naš dugotrajni trud i zalaganje biti nagrađeni jednom od nagrada. Znamo da smo zaista postigli mnogo na definiranju i ispunjavanju ciljeva održivog razvoja, ali opet nismo očekivali da ćemo biti sveukupni pobjednici.

Ovo priznanje pokazuje da je sav naš rad i trud, sve naše zalaganje vidljivi i prepoznati u široj zajednici. Od srca želim zahvaliti UNDP organizaciji u BiH i vladi Švedske koji stoje iza ovog programa i podrške BiH građanima, institucijama, vlastima i kompanijama da ustraju na putu ispunjenja dosada najvažnijih ciljeva u historiji čovječanstva. Ova nagrada našoj kompaniji i našim ljudima daje ogroman poticaj da dalje marljivo radimo i koristimo svaku priliku da sve naše aktivnosti stalno unapređujemo i usklađujemo sa Ciljevima održivog razvoja 2030. na dobrobit cijele planete.

Svi mi u Tvornici cementa Kakanj i HeidelbergCementu smo veoma ponosni i sretni što su Ujedinjeni narodi i lokalna ekspertna zajednica prepoznali i na ovakav način nagradili naš višegodišnji trud i zalaganje. Ovo je zaista kruna našeg višedecenijskog rada da od tvornice koja je nekad bila veliki zagađivač sa zastarjelom opremom i tehnologijom napravimo tvornicu u srcu BiH koja se može porediti sa najmodernijim evropskim i svjetskim cementarama, kako po kvaliteti proizvoda, tako i po pristupu zaštiti okoliša, zaštiti ljudi i doprinosa lokalnoj zajednici. Tvornica cementa Kakanj dobitnik je mnogobrojnih nagrada, uključujući i nagradu Fondeko pečat koju smo dobili za održivi razvoj još 2007. godine. Pored toga, dodijeljena nam je i nagrada Dobro’10 kao najboljem primjeru brige o okolišu u BiH u 2010. godini. Nakon toga, Internacionalna liga humanista dodijelila je Tvornici cementa Kakanj Zlatnu eko plaketu u znak trajne zahvalnosti i priznanja za pažnju koju posvećujemo zaštiti životne i radne sredine s ciljem postizanja ravnomjernog i održivog razvoja u skladu sa evropskim standardima. Općina Kakanj nam je 2015. godine dodijelila svoje najveće priznanje, Grb Općine Kakanj, za unapređenje čovjekove okoline, poboljšanje kvalitete života građana općine Kakanj i značajan doprinos u pomoći stanovništvu zahvaćenom majskim poplavama 2014, kada smo među prvim privrednim subjektima donirali 500.000 KM za one kojima je bilo najpotrebnije.

Radili ste na širenju poslovne mreže kroz otvaranje novih postrojenja za proizvodnju betona u Mostaru i Splitu, te otvaranje novog terminala za cement u Bihaću. Šta to znači za razvoj Tvornice?

-Sa našim „sivim zlatom“ cementom prisutni smo na cijelom području BiH i na velikom dijelu tržišta Hrvatske. Tvornica cementa Kakanj ima mogućnost da godišnje proizvede oko 800.000 tona cementa. Međutim, s obzirom na smanjen intenzitet investiranja kao i veoma jaku konkurenciju na tržištu, mi godišnje plasiramo između 470 i 500 tona cementa, zavisno od potrebe tržišta. Tokom protekle godine otvorili smo terminale za cement u Tešnju i Bihaću. Tešanj je regija koja ima intenzivnu i dinamičnu privredu kojoj je neophodan cement vrhunske kvalitete koji je sada lako dostupan za sve projekte ove napredne regije. S druge strane, shvatili smo koliko je naša Krajina zbog veoma loše infrastrukture u nemogućnosti koristiti naš cement, pa je logičan korak bio otvaranje terminala da bi našim vjernim kupcima olakšali gradnju, rad i poslovanje. Da bi zadovoljili potrebe naših kupaca za visokokvalitetnim betonom na jugu zemlje, otvorili smo betonaru u Mostaru koja je odmah počela sa radom i isporukom betona. Smatramo da infrastrukturni projekti u ovoj regiji zaslužuju da imaju na raspolaganju vrhunsku kvalitetu po njemačkoj recepturi. Vođeni tim istim principima, otvorili smo i betonaru u Splitu. A zavisno od obima poslova i potražnje razvijat će se i naša proizvodna i prodajna mreža. Na ovaj način svim graditeljima koji odaberu naše proizvode i usluge pružamo osnovu za kvalitetne projekte kojima se unapređuje moderni način života.

Smanjenje CO2 emisija iz vaših tvornica i obzirno upravljanje prirodnim resursima prioriteti su u vašem poslovanju. Na koji način to ostvarujete?

-U procesu proizvodnje cementa najveći procent CO2 dolazi iz sirovinskog materijala, krečnjaka, i fosilnih goriva koja se koriste za pečenje klinkera, poluproizvoda u proizvodnji cementa. Kako bi se što više smanjile naše emisije CO2, nastojimo promovirati i istaći prednosti takozvanih zelenih tipova cementa u kojima se određene količine klinkera zamjenjuju nus-proizvodima iz drugih industrija, primarno pepelom iz termoelektrane i troskom iz visoke peći. To su materijali koji bi završili na deponijama i zauzeli zelene površine. S obzirom da se u tom slučaju koristi i manje krečnjaka, a i manje goriva, veoma su značajna i smanjenja CO2 emisija. U isto vrijeme čuvamo prirodne resurse jer koristimo manje sirovine, koristimo manje neobnovljivih izvora goriva, a u isto vrijeme smanjujemo količinu nus-proizvoda koji se odlažu na deponije. Na ovaj način čuvamo i zrak i zemlju i vodu. Pored toga, uradili smo investicijske zahvate na modifikaciji postrojenja za upotrebu goriva nastalog iz otpada čime doprinosimo globalnom smanjenju CO2 emisija i pravimo proizvod koji je mnogostruko više ekološki prihvatljiv. Alternativno gorivo koje koristimo je SRF (Solid Refuse Fuel), gorivo koje se proizvodi iz neopasnog otpada u skladu s Evropskom normom EN 15359. To je gorivo koje nastaje posebnom obradom nakon što se odvoje sve komponente pogodne za reciklažu i druge namjene. Mnogostruke su prednosti ovog projekta za cijelu zajednicu. Prije svega smanjuje se količina otpada koja se deponuje a samim tim smanjuje se i zagađenje tla, zraka i vode koje inače nastaje na deponijama otpada. Pored toga, na ovaj način potičemo razdvajanje otpada, pa je mnogo više reciklaže. A smanjenjem upotrebe fosilnih goriva kao što su ugalj, plin i nafta smanjuju se i emisije stakleničkih plinova. Sve su to efekti koje donosi upotreba alternativnih goriva za cjelokupno društvo. Cementna industrija ispunjava sve tehničke preduslove za zbrinjavanje ove vrste otpada, i ova praksa se primjenjuje u svim razvijenim evropskim zemljama.