Skip to content Skip to footer

Planina Čvrsnica, surova i pitoma u isto vrijeme

Planina Čvrsnica hercegovačka je ljepotica koja slovi kao jedna od najviših planina u Bosni i Hercegovini. Najviši vrh je Pločno s 2.228 metara nadmorske visine i ujedno je najviši vrh Hercegovine. Planina se spominje još od davnih vremena.

Svojim surovim i nepristupačnim predjelima bila je utočište mnogima, a posebno se spominjala u vrijeme hajduka Mijata Tomića i osmanske vladavine na ovim prostorima. Planina Čvrsnica se danas nalazi u općinama Posušju, Jablanici i Mostaru, a također je i sastavni dio Parka prirode Blidinje.

Flora i fauna

Na najviši vrh Pločno može se doći preko više planinarskih staza. Na velikom dijelu strmog uspona nalazi se gusta borova šuma, kroz koju prolazi planinarska staza iz Masne Luke, koja je najbolje održavana.

Toliko je borove šume, toliko je velika, toliko tamnozelene boje koja opčinjava, koja kao da uvlači u sebe sve te planinare koji hode kroz nju. Na izlasku iz borove šume nalazi se nisko raslinje, nakon kojeg dolazi kameniti teren oskudan s biljnim svijetom, koji „prati“ planinare sve do vrha Pločnog.

Čvrsnica, kao i svaka druga planina, ima svoje posebnosti i ljepote koje ju krase. Građena je od materijala zbog kojeg su mnogi njeni dijelovi veoma atraktivni za fotografiranje. Pogledi koji se kreću na istok prema Prenju i Igmanu, na zapad prema Dinari, na sjever prema Vranu i Raduši i na jug prema Čabulji i Biokovu, učinit će da svaki planinar osjeti najljepše čari planina, vedrinu i harmoniju vrhova i širinu dalekih vidika.

Blidinjsko jezero, Hajdučka vrata, pećine i vrtače, jezero Crvenjak, Drežanka, Doljanka, šest vrhova većih od 2.000 metara, bogata flora i fauna… To su samo neki od razloga zbog kojih je ova hercegovačka ljepotica jedna od najposjećenijih planina.

Na toplim padinama planine Čvrsnice rastu i hercegovačke smokve, kajsije i breskva, a kada krenete prema vrhu Pločno, ubrzo ćete osjetiti neodoljivi miris borovine i munike. Na sat hoda od planinarskog doma Vilinac nalaze se Hajdučka vrata ili Mijatov prolaz, odnosno prsten, koja su od 1985. godine zaštićena kao spomenik prirode.

Pet vrhova

Na deset minuta hoda od Hajdučkih vrata, na 1.970 metara nadmorske visine nalazi se ledničko jezero Crvenjak. Ovo jezero je na najvišoj visini u Bosni i Hercegovini. Ovalnog je oblika, spada u mala jezera, a dugačko je 50, a široko 30 metara. Dubina mu je oko pet metara. Čvrsnica je bogata brojnim endemičnim vrstama, a u jezeru Crvenjak živi triton, endemični vodozemac.

Osim vrha Pločno postoji još pet vrhova viših od 2.000 metara i to Draga kosa 2.217, Jelinak 2.170, Kapci 2.156, Ploča 2.040 i Veliki Vilinac 2.113 metra.

U vedrim ljetnim danima sa vrha planine Čvrsnice pogled seže do Jadranskog mora i poluotoka Pelješac. Tokom zime na njenim vrhovima pušu vjetrovi brzinom i do 220 kilometara na sat. Čvrsnica je u isto vrijeme lijepa pitoma i surova divlja planina. Planina koja očarava svojom ljepotom, Čvrsnica je blago prirode u Bosni i Hercegovini i destinacija koju morate posjetiti.