Skip to content Skip to footer

Jedino skijalište u Tuzlanskom kantonu: Zimska idila na Karauli kod Kladnja

Skijaški centar Karaula, koji se nalazi u neposrednoj blizini centra Kladnja, jedino je skijalište na području Tuzlanskog kantona. U prošloj zimskoj sezoni ovaj mali prirodni raj oborio je lični rekord po broju posjetilaca.

Tokom prošle zimske turističke i skijaške sezone Skijaški centar Karaula posjetilo je više od 6.000 osoba, a ove godine vrijedni kolektiv predvođen Draganom Čaušević, direktoricom Javnog preduzeća Karaula iz Kladnja, očekuje da će u narednim mjesecima ponoviti ovaj uspjeh.

Brojni gosti

– Lokalitet na kojem se skijalište nalazi odiše prirodnom ljepotom u svim godišnjim dobima, a posjeduje potencijal za rad tokom cijele godine. Sada smo spremni za zimsku idilu na Karauli. Osim izuzetno bogate ponude, ljubitelje zimske idile privukao je i ski-lift kapaciteta 1.200 skijaša po satu. Na ski-liftu Karaula spusna staza je duga 1.700 metara, dok je uzlazna 1.110 metara. Staza je prilično zahtjevna i namijenjena je, prije svega, za one koji baš vole adrenalin i oni idu do samog vrha, ali do petog stuba ona se također može koristiti i za rekreativce koji nam dolaze. Također, imamo i jednu stazu koja je namijenjena za početnike i one koji tek uče skijati, dok je druga za osobe koje sankaju. Kladanjsko skijalište ima tradiciju dugu skoro 30 godina. Direktno je povezan s održavanjem XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.Tada je postavljen prvi ski lift u Kladnju. U toku rata pretrpio je mnoga oštećenja, te je 2006. godine na istom mjestu postavljen novi savremeni ski lift kojim gazduje Javno preduzeće Karaula – kaže Čaušević.

Ona ističe da se ovdje za veoma malo novca može provesti prelijep dan.

– Kod nas svaki gost bude dočekan s posebnom pažnjom. Uz bogate zabavne programe, čaj i grah nastojimo svim posjetiocima osigurati ugodno proveden zimski dan na kladanjskom uzvišenju. Posjetioci dolaze iz Slavonije, Posavine i Semberije. Tuzlaci su najbrojniji među gostima, ali česti su i oni iz Zeničko-dobojskog kantona, ali i iz Sarajeva, Brčkog, Bijeljine… Ski-lift radit će svakim danom od 12 do 16 sati, a vikendom od 9 do 16 sati. Dnevna karta za odrasle košta 14 KM, za djecu do 14 godina 12 KM. Poludnevna karta za odrasle je 10 KM, a za djecu 8 KM. Nešto su povoljnije karte za organizirane grupe. Dnevna košta 12 KM, a za djecu 10 KM. Pojedinačna vožnja za odrasle košta tri, a za djecu dvije KM – ističe Dragana.

Nedostatak snijega

Uspješnost Skijaškog centra ovisi o vremenskim prilikama u zimskom periodu, tako da bi nabavka sistema za osnježavanje staza uveliko produžila zimsku sezonu. Nažalost, ovu investiciju Javno preduzeće Karaula pod čijim okriljem djeluje ski-lift ne može samo realizirati.

– Nama bi ti uređaji bili od velikog značaja. Oni se koriste na niskim temperaturama kojih na našem području bude. Međutim, mi nabavku tih uređaja finansijski sami nismo u mogućnosti realizirati. Već od sredine decembra sve je spremno, ali nam nedostaje snijeg. Prije Nove godine imali smo samo 20-tak centimetara snijega. Probali smo da uradimo stazu, ali premala je to količina snijega. Imamo naznaka da je kantonalno Ministarstvo turizma prepoznalo značaj naše destinacije i vrlo je moguće da će ući u priču oko nabavke sistema za osnježavanje. Kladanj kao općina to ne može da isfinansira i potrebna je podrška s viših nivoa vlasti – pojašnjava Čaušević.