Skip to content Skip to footer

Bosnian Kingdom – Odjeća s motivima Bosanskog kraljevstva

U Sarajevu je nedavno otvorena nova radnja, Bosancima već dobro poznatog domaćeg brenda, Bosnian Kingdom Clothing. Kutak s njihovom odjećom raj je za sve patriote, ljubitelje Bosne i Hercegovine, ali i turiste koji sa sobom iz Sarajeva žele ponijeti lijepu uspomenu.

U Bosnian Kingdom shopu pronaći ćete jedinstvene i moderne majice, dukserice, trenerke i druge odjevne predmete s printom i motivima Bosanskog kraljevstva i bitnih simbola iz historije Bosne i Hercegovine.

Prirodni materijali

– Na našim odjevnim predmetima implementiramo motive srednjovjekovne Bosne, s tim da nije sve isključivo strogo vezano za kraljevstvo. Uglavnom su to ti elementi, ali imamo i nekoliko modela s Husein-Kapetanom Gradaščevićem koji nije iz srednjovjekovne Bosne, ali je igrao zapaženu ulogu u našoj historiji, pa se može povući analogija između patriotizma i njegove ličnosti… Imamo i grb Republike i slične motive – pojašnjava za Visit BiH uposlenik Bosnian Kingdoma Muhamed Lužić pokazujući nam najnovije modele.

Ističe da je od početka, kada su počeli proizvoditi majice s amblemima bh. kraljevstva, ovo bio samo muški brend, međutim sada se u radnji može naći i ženska odjeća.

– Novo u ponudi su ženska i odjeća za djecu od četiri do 14 godina. Od početka smo bili isključivo muški i patriotski brend, da bismo se sada okrenuli ka ozbiljnijim motivima, i napravili smo da to bude urbana varijanta i trudit ćemo se da imamo više stvari za pripadnice ljepšeg spola – navodi Lužić.

Prema njegovim riječima, u proizvodnji koriste samo najbolje i prirodne materijale.

– Sve su kvalitetni materijali, a uglavnom koristimo češljani stopostotni pamuk. S obzirom na kvalitet, cijene su zaista pristupačne, u zavisnosti od odjevnog predmeta kreću se od 16 do 70 KM – ističe on.

Podsjeća da su brend prije gotovo šest godina osnovali mladi momci iz Sarajeva Faris Nikšić i Vedad Kićević, kojima je hobi ubrzo postao uspješan posao, zahvaljujući ljubavi prema domovini i njenoj historiji, te trudu i radu.

Poznate ličnosti

– Ideja je krenula od hobija, htjelo se zaraditi neki džeparac, a ovo što smo postigli je izvanredan uspjeh. Prvo smo imali samo online prodaju i skoro tri godine nam je trebalo da otvorimo radnju. Trenutno je u Bosnian Kingdomu šest stalno zaposlenih ljudi, a imamo i nekoliko saradnika po potrebi. Sada i drugim brendovima proizvodima odjeću. Radimo za fudbalske klubove Želju i Sarajevo, a trebali bismo raditi odjeću i za Olimpijadu za mlade, EYOF 2019 – priča Lužić.

Put ka uspjehu mladim Sarajlijama olakšale su i brojne poznate ličnosti, koje su prepoznale značaj i podržale njihov rad.

– Košarkaš Mirza Teletović nas je prvi podržao. Mi smo njega bukvalno zaskočili na ulici dok se vraćao s treninga i on je super odreagovao, spustio je torbe i uslikao se s našom majicom. Pored njega tu su bili Edin Džeko, Miralem Pjanić, Muahmed Bešić, Adnan Ćatić, Džanan Musa i mnogi drugi. Svjetski su poznati, a totalno su opušteni i nagodni i žele da promovišu sve što je vezano za BiH – zaključuje on.

Leave a comment

0/100