Skip to content Skip to footer

Bosna i Hercegovina je poznata po termalnim izvorima: Ljekovite vode koriste se još od vremena Rimljana

Bosna i Hercegovina poznata je po mnogobrojnim prirodnim termalnim i termomineralnim izvorima ljekovitih svojstava. Tradicija korištenja pojedinih termalnih voda u našim krajevima seže u daleku prošlost, još u vrijeme Rimljana, koji su već tada uvidjeli njihovu ljekovitost, da bi u doba vladavine Austro-ugarske u BiH bile urađene prve stručne analize. Upravo na nekim od tih izvora danas se nalaze poznati banjski centri za liječenje i rehabilitaciju, a u nastavku vam donosimo neke od najznačajnijih termalnih izvora.

Terme Ilidža

Sarajevska kotlina bogata je jednim od najstarijih banjskih lječilišta u jugoistočnoj Evropi –Termama Ilidža. Prvi tragovi korištenja termalne sumporaste – oligomineralne vode Termi Ilidža datiraju iz perioda Rimljana, da bi se nastavili za vrijeme Osmanskog carstva. Upravo po tome je i cijelo naselje Ilidža dobilo ime, nazvano po turskoj riječi „iladž“ što znači lijek. Ljekovitost mineralne vode je višestruko puta dokazana, a ono što pacijente i turiste privlači je termomineralna sumporna voda, s temperaturom 57,5 stepeni Celzijusa. Termomineralnom sumpornom vodom mogu se liječiti reumatske i kožne bolesti, ginekološke bolesti, bolesti metabolizma, povrede i postoperativna stanja na lokomotornom aparatu, oboljenja perifernog nervnog sistema.

Olovo

I gradić Olovo ima svoje ljekovite izvore. Banja Aquaterm smještena je u samom središtu grada Olova, pored mjesta gdje se sastaju dvije planinske ljepotice, rijeke Bioštica i Stupčanica, stvarajući rijeku Krivaju. Ova termo-mineralna voda je poznata od davnih vremena, a u njenu blagotvornost i ljekovitost uvjerili su se mnogi. Posebno je poznata oligomineralna (s malo soli) ljekovita voda, koja liječi reumatske, neurološke i kožne bolesti, kardiovaskularna oboljenja i još puno toga.

Fojnica

Fojnička termomineralna radioaktivna voda i njen uticaj na ljudski organizam bili su predmet brojnih naučnih ispitivanja, a dokazano je da ima mnoge blagodati po zdravlje. Danas se na izvorištu termomineralne vode nalazi lječilište Aquareumal. Ono što posebno odlikuje ovu, u odnosu na ostale termalne vode, jeste njena slaba mineralizacija, uz značajno prisustvo radona kao izvora radioaktivnosti koja se kreće u granicama dozvoljenih vrijednosti. Radon povećava broj leukocita u krvi i time direktno utiče na odbrambene snage organizma, smanjuje osjetljivost prema alergenima, snižava krvni pritisak, djeluje na endokrine žlijezde, posebno na štitnu žlijezdu smanjujući njenu povećanu aktivnost.

Kiseljak

Prvi pisani dokumenti o ljekovitosti mineralne vode koja izvire u srednjebosanskom mjestu Kiseljak datira još iz 14 vijeka. Danas je tu tvornica poznate mineralne vode Sarajevskog kiseljaka, te banja. Ljekovita mineralna voda Kiseljaka pomaže kod bolesti metabolizma, bolesti jetre, žuči, probavnog sistema, te bolesti bubrega i mokraćnog mjehura.

Banja Ilidža, Gradačac

Između dva vještačka akumulaciona jezera Hazna i Vidara u Gradačcu smještena je banja Ilidža. Tamošnja prirodna termalnomineralna voda je alkalna, karbonatna, sulfatna i slabo murijatična, sa naročitim prisustvom natrija, kalcija i magnezija. Voda je blago radiokativna sa sadržajem radona, koji se koristi u liječenju mnogih bolesti.

Banja Vrućica

O vodi s vrela pored potoka Grabovca gdje se danas nalazi Banja Vrućica prenosila se s koljena na koljeno priča da je zdrava, da otklanja bolove, da podmlađuje. Stanovnici su je koristili u domaćinstvima za piće i pripremu hljeba, a potom i za ljekovito banjanje. Dolazeći iz većih dubina, termomineralna voda na svom putu se grije od tople stijene, rastvara minerale i kao takva koristi za liječenje različitih oboljenja poput kardialnovaskularnih, reumatskih i neuroloških. Kupanje u ovoj termomineralnoj vodi posebno se preporučuje kod bolesti krvnih žila, oboljenja zglobova, tetiva, mišića, probavnih, ginekoloških, pa i psihosomatskih bolesti. Termomineralna voda Banje Vrućice pomaže u oslobađanju od stresa, umora, loše koncentracije i pamćenja, razdražljivosti i bezvoljnosti.

Guber Srebrenica

Zahvaljujući jedinstvenim i veoma izdašnim prirodnim bogatstvima, u Srebrenici se od najstarijih vremena mineralna voda Gubera koristila kao lijek. Pretpostavlja se da su srebreničke mineralne izvore koristili Iliri za liječenje kožnih oboljenja još prije dolaska Rimljana na ove prostore.

Voda s nekoliko izvora koristi se u različite svrhe, a najčešće se sa Velikog Gubera voda koristi za liječenje anemije, sa izvora Ljepotica za liječenje akni i dermatitisa, sa izvora Sinus za liječenje rinitisa, sinusitisa. Voda sa izvora Mali Guber značajna je kada je u pitanju liječenje parazitoza u crijevima, a sa izvora Kožna voda za liječenje psorijaze, dermatitisa i bradavica.

Gata Bihać

Banja Gata nalazi se na 15 kilometara od Bihaća. Ljekovite vode ove banje sadrže natrij, kalcij, sulfatne i hidrokarbinatne vode. Temperatura termalne vode Gata iznosi od 32 do 39 stepeni Celzijusa. Kombinacija ljekovitosti vode i kvalitete stručnih terapija, pokazala se visoko uspješnom u liječenju reumatizma, neuroloških i neuromuskularnih bolesti, bolesti i povreda ekstremiteta, kožnih bolesti, bolesti probavnog sistema, te ginekoloških bolesti.

Leave a comment

0/100