Skip to content Skip to footer

Boračko jezero kod Konjica: Smaragdni raj idealan za odmor i uživanje

Na 20-ak kilometara od Konjica, podno planine Prenj, leži Boračko jezero. Okruženo strmim i šumovitim visovima Crne gore i Tranjine, ovo jezero je omiljeno izletište građana Sarajeva, Konjica i Mostara, a sve češće i stranih turista.

Idealno je mjesto za porodicu i odmor u prirodnom okruženju, a brojni sadržaji koji se mogu pronaći na jezeru učinit će vaš boravak nezaboravnim. Na Boračkom jezeru postoji kamp u kojem možete doći s kamp kućicom i tu provesti svoj godišnji odmor, a brojni su posjetitelji koji ovdje provedu cijelo ljeto.

Predivna priroda

Postoji mogućnost iznajmljivanja i drvenih bungalova ili apartmana. Također, tu su i pedaline, čamci, mjesta za roštilje, dječija igrališta, a odlično je i za ribolov jer u njemu ima šarana, potočne i jezerske pastrmke, riječnih rakova…

Put iz Konjica vodi krivudavom cestom, a prije nego se spustite do jezera, zastanite na vidikovcu i uživajte u prekrasnom pogledu na jezero i okolna brda. Potrebno je skrenuti pažnju da se ulaz na jezero naplaćuje pa nemojte se iznenaditi kada naiđete na rampu.

Boračko jezero okružuje predivna priroda, a vodu dobija od Boračkog potoka i brojnih okolnih izvora, kojih ima i na dnu jezera. Iz jezera ističe Šištica, koja se poslije kratkog toka klisurom dugom šest kilometara i dubokom 60 metara ruši 30 metara visokim vodopadom u rijeku Neretvu.

Za nastanak ovog jezera veže se legenda zvana Gavanovi dvori. Priča kaže kako je na mjestu gdje je danas ovo jezero nekad davno postojalo planinsko selo koje je bilo bogato. U njemu je živio bogat čovjek Gavan. Jednom su mu na vrata došli dvojica prosjaka moleći konak i hljeb. Gavanova supruga im je ponudila samo hljeb, ali ne i prenoćište.

Hljeb im je dala kao psima, metnuvši ga sebi na ispružene noge pa im ga tako dodala. Upozorili su je, dok su hljeb ponizno uzeli. Gavanova supruga im je rekla: “Šta će meni Bog tvoj, dok je meni Gavan moj”. Tok legende se ponavlja kao u brojnim sličnim legendama; ova je zanimljiva jer se odnosi na ledenjačko jezero.

Također, jedna legenda kaže da je na mjestu današnjeg jezera stajala bogata čaršija. Obogativši se, njeni stanovnici su postali bezbožni i obijesni, tako da božiji svetac, koji je prerušen u siromaha, koji je putovao svijetom nije mogao u tom mjestu dobiti hranu i prenoćište.

Negostoljubiv grad

Jedina osoba koja ga je ugostila bila je siromašna udovica koja je imala mnogo djece. Od imanja je imala samo konja i nešto pokućstva. Prije nego je svanulo, svetac je naredio udovici da svoju imovinu natovari na konja i bježi iz negostoljubivog grada, koji će biti kažnjen.

Na putu je morala ići za svojim konjem; gdje se konj zaustavi i triput udari nogom o zemlju, ondje neka se naseli i bit će sretna. Sirotica je učinila po zapovijesti sveca. Kada se je iz Stranina ispod sela Boraka, okrenula, umjesto grada vidjela je samo vodu – jezero.

Grad je sa svim svojim zgradama i stanovnicima bio potopljen. Tako je nastalo Boračko jezero. Udovica nastavi put za svojim konjem i prema uputama sveca naseli se na mjestu gdje se konj zaustavio i tri puta udario nogom o zemlju. Za uspomenu na njenog konja, to mjesto se zove Konjic.

 

Leave a comment