Skip to content Skip to footer

Bogata ponuda i ljeti i zimi: Turistička sezona na Ravnoj planini traje 365 dana

Ravna planina u blizini Pala nadaleko je poznata i omiljena destinacija za sve skijaše. Svoju ljepotu je naslijedila od olimpijske planine Jahorine, na čijim se obroncima nalazi, a nepregledna prostranstva nedirnutih šuma i livada, te pluća puna čistog zraka garantiraju nezaboravan doživljaj svima koji je posjete. Sportsko-rekreativni kompleks Ravne planine već nekoliko godina, osim zimskih čarolija, ima i bogatu ljetnu ponudu.

Na Ravnoj planini, udaljenoj nešto više od 20 minuta od Sarajeva i 30 minuta od međunarodnog sarajevskog aerodroma, svi posjetitlji mogu uživati u potpunom ugođaju koji će zadovoljiti i one najzahtjevnije.

Vještačka jezera

Osim restorana i objekata gdje se iznajmljuju ljetni rekviziti, napravljene su i šetačke i biciklističke staze, a nekako najveći doživljaj je kupanje na jednom od dva vještačka jezera koja se nalaze na 1.300 metara nadmorske visine. Ova jezera u zimskom periodu služe za osnježavanje skijaških staza.

U ponudi je i popularno „hodanje na vodi“ u balonima, a tu je i vožnja zip-lineom preko jezera u dužini od skoro 300 metara. Voda u jezerima je izvorska i može se piti, a ako vam nije do kupanja na drugom jezeru možete uživati u sportskom i rekreativnom ribolovu.

Da biste uživali u ovoj čaroliji do vrha Ravne planine možete doći pješke, uređenim pješačkim stazama, ili godolom koja, dok se lagano i nečujno vozite, nudi prekrasan panoramski pogled. S vrha Ravne planine, kada je idealno vrijeme, u daljini se može vidjeti planina Vlašić, ali i vrh Tornik na planini Zlatibor, u susjednoj Srbiji.

Ako ste ljubitelj adrenalina, Ravna planina je idealna za vožnju biciklom. Sportsko-rekreativni centar raspolaže bogatim asortimanom bicikala i sigurnosne opreme za sve uzraste. Više od 20 kilometara lijepo uređenih staza garantira vam uživanje u vožnji kroz prelijepu prirodu koja vas vodi sve do olimpijske ljepotice Jahorine.

Terase s pogledom

I kada se umorite od šetnje ili vožnje biciklima na Ravnoj planini možete uživati u prelijepo uređenim mjestima za roštilje ili uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi restorana s dvije terase. Jedna se nalazi na na obali jezera, a druga pruža fantastičan pogled na Pale i Sarajevo.

Sve u svemu, turistička sezona na Ravnoj planini produžena je na 365 dana u godini, a iz menadžmenta sportsko-rekreativnog centra najavljuju nove projekte koji će dodatno obogatiti ponudu i dodatno potvrditi epitet nezaobilazne turističke destinacije.

Bogat herbarski materijal

Ravna planina i pojas Jahorine je oduvijek bio bogat različitim biljnim i životinjskim vrstama, a neke biljne vrste su otkrivene i klasificirane upravo ovdje.

Karl Franz Josef Maly, austrijski botaničar, početkom 20. vijeka istraživao je Ravnu planinu i prikupio izuzetno bogat herbarski materijal, opisao brojne endeme i relikte i sve to pohranio u Herbarij Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Leave a comment

0/100