Skip to content Skip to footer

Mostar: BiH će uskoro dobiti još jednu formulu

Nakon što su prije dvije godine studenti Fakulteta strojarstva i računarstva (FSR) Sveučilišta u Mostaru napravili prvu bh. formulu u okviru projekta “Formula Student” za najveće evropsko takmičenje u oblasti motornih sportova i studentskih inovacija, s kojim su se i predstavili na takmičenju u Češkoj, upustili su se u novu avanturu.

Uspjeh Ammodytesa, prvog bolida, dao je samo temelj za dalji uspjeh. Samostalno dizajnirati, izgraditi i marketinški razviti trkaći bolid zadatak je na koji se odlučila još jedna generacija studenata.

Iako je praksa ovog takmičenja da se jedne godine napravi bolid koji će studenti na narednom takmičenju unaprijediti dinamički ili nekim drugim dijelovima, oni su odlučili da prvi bolid ostave u prvobitnom stanju, jer je to prvi bolid Bosne i Hercegovine, pa su se bacili na pravljenje novog.

– Mi smo se bazirali na novi bolid, tako da prvi nismo unapređivali. Čim smo se vratili s takmičenja osnovan je novi tim. Malo je teško realizirati drugi bolid jer potrebno je skoro duplo više finansija nego na prvom bolidu. Cilj je da on bude još bolji. Studenti marljivo rade te imamo cijeli bolid izmodeliran, sada su nam samo potrebni resursi kako bi ga realizirali te doveli do voznog stanja – kazala je Danica Ćeškić, jedna od članica tima.

Za realizaciju prvog bolida je bilo potrebno dvije i po godine, s tim da se samo prvu godinu tražio alat, sređivala radionica, te ured kako bi tim mogao početi s radom. Novom bolidu je potrebno više, tvrdi Danica, jer nemaju dovoljan broj sponzora kako bi crteže i ideje pretvorili u realnost.

– Bez sponzora ne možemo ništa. Cijeli projekt se temelji na sponzorstvima i donacijama koje mi sami studenti moramo pronaći. Naravno, zahvaljujemo se našim dosadašnjim sponzorima koji su omogućili da se izradi prvi bolid te krene s novim, drugim bolidom Bosne i Hercegovine – ističe ona.

Potrebna sredstva za nabavku dijelova, izradu, te sklapanje sve u jednu funkcionalnu cjelinu su 50.000 KM, a za testiranja, provjere sukladnosti, odlazak na takmičenje potrebno je još 15.000 KM.

– Veliki je ovo projekt te se mnogima čini kako bacamo novac ni u što, ali ovo je ono čime mi Bosnu i Hercegovinu predstavljamo na međunarodnom takmičenju te dobijemo spremne mlade inženjere – naglašava Danica.

Novi bolid bi trebao biti dovršen do kraja godine. Ime mu još nisu odredili jer, kako kaže, ono dođe samo od sebe po završetku radova, kako je bio slučaj i s Ammodytesom.

Leave a comment

0/100