Skip to content Skip to footer

Andrea Rauber Saxer: BiH je jako lijepa zemlja, molim vas, brinite se o njoj

Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer na ovoj je dužnosti od septembra 2016. godine U intervjuu za magazin Visit BiH kaže da u Bosni i Hercegovini osjeća izuzetnu dobrodošlicu.

-Ovdje su topli, vrijedni i gostoprimljivi ljudi. Prema mom mišljenju, malo švicarske svijesti dobro bi došlo ovoj zemlji. Taj osjećaj za zajedničko dobro, za naciju kao cjelinu, bez gubitka lokalnog identiteta promovisao je kompromis i poštovanje manjina. To doprinosi društvenom miru. Ali definitivno i mi Švicarci možemo naučiti nešto od BiH, da budemo, naprimjer, malo velikodušniji i opušteniji.

Imajući u vidu prirodu vašeg posla, vjerujem da putujete puno po Bosni i Hercegovini. Šta Vas je najviše impresioniralo, a koje su prirodne ljepote u BiH koje su ostale u vašem najljepšem sjećanju?

-Bosna i Hercegovina je lijepa zemlja, koja ima puno ponuditi posjetiteljima. Volim vodopade, na primjer Kravice u Hercegovini ili Kostelski Buk u Unsko-sanskom kantonu. Ali postoje i interesantni spomenici poput dvorca u Jajcu i neobičnih gradova poput Trebinja koje mi se zaista dopalo.

Švicarska je zaista lijepa zemlja. Možete li uporediti ​​prirodne ljepote Švicarske i Bosne i Hercegovine?

-Zapravo, mnogi pejzaži u Bosni i Hercegovini podsjećaju me na Švicarsku, iako su možda malo divlji. Ljeti volim planinarenje, a zimi i skijanje na Jahorini i Bjelašnici. Luksuz je što možemo vrlo brzo biti na skijaškoj stazi od momenta kad izađemo iz naše kuće u Sarajevu. Moja porodica i ja uživamo u raftingu na rijeci Neretvi kod Konjca. Mjesto koje me uvijek fascinira je kanjon Neretve na putu za Mostar. Izgleda kao pejzaž iz fantastičnog filma.

Šta mislite o turističkim potencijalima BiH? Prema Vašem mišljenju, koja je naša šansa da razvijemo turizam u Bosni i Hercegovini i koliko možemo da naučimo od Švicarske jer je turizam u Švicarskoj izuzetno razvijen?

-Turistički potencijal Bosne i Hercegovine je odličan, prema mom mišljenju. Siguran sam da je zemlja atraktivna i za posjetioce iz zapadne Evrope. Najvažniji korak bio bi da se osigura dovoljno informacija o zemlji i njenim mnogim ponudama na internetu, idealno bi bilo da se to napravi na nekoliko jezika. Za turiste koji sami putuju, bilo bi korisno da na cestama ima više oznaka. Također bih željela podstaknuti zemlju da radi više na marketingu za Bosnu i Hercegovinu u cjelini. U Švicarskoj imamo marketinšku organizaciju Swiss Tourism. Oni reklamiraju različite regione u Švicarskoj zajedno, a istovremeno ukazuju na njihove različitosti.

Tradicionalna bosanska kuhinja značajno se razlikuje od švicarske. Možete li nam reći koliko Vam se sviđa bosanska tradicionalna kuhinja i da li ste navikli na to?

-Volim pitu, u svim oblicima. Prve bosanske riječi koje su moja djeca naučila ovdje su sirnica, zeljanica i krompiruša. Nerijetko pojedem i ćevape. To obično bude dio obilaska Baščaršije u kada imamo posjetioce iz Švicarske.

Švicarska je jedna od zemalja koje su do sada uložile najviše u Bosnu i Hercegovinu. Možete li nam reći nekoliko stavki koje su ovdje provedene i na koje ste izuzetno ponosni?

-Švicarska je u partnerstvu s Bosnom i Hercegovinom uglavnom u tri oblasti: radna mjesta i ekonomski razvoj, zdravstvo i lokalna uprava (razvoj općina). Vjerujem da smo u sva tri polja uspjeli napraviti stvarnu razliku u životima ljudi. Posebno sam ponosan na naš pristup. Mi ne funkcionišemo tako da prosto damo novac i idemo dalje. Naš tim doprinosi promjenama u razmišljanju i reformama. Mislim da smo uspjeli u namjeri da nas smatraju poštovanim partnerom s vizijom, orijentisane ka rezultatima.

Možemo li očekivati ​​nastavak ove podrške i koje projekte Švicarska planira da sprovede u narednom periodu?

-Prije godinu potvrdili smo dugoročnu podršku pokretanjem nove strategije saradnje. Mi ćemo nastaviti rad koji smo započeli prije 20 godina. Još više pažnje će biti posvećeno tome da naše projekte koriste i socijalno ugrožene i isključene osobe. Želimo da postanu poštovani i produktivni članovi društva.

Kakvo je prisustvo švicarskih kompanija u Bosni i Hercegovini? Da li postoji veći interes investicionih kompanija za BiH i šta Švicarska ambasada radi u vezi s ovim pitanjem?

-U ovom trenutku interesovanje švicarskih kompanija za ulaganje u BiH je prilično ograničeno. Iako sam uvjeren da je potencijal ogroman, shvatam i da su za poslovne ljude vladavina prava i stabilnost veoma važna osnova koju bi željeli vidjeti prije nego što investiraju.

Koji su poslovni sektor u Bosni i Hercegovini najinteresantniji švicarskim privrednicima?

-Većina kompanija investira u manje proizvodne pogone koji uključuju puno fizičkog rada, na primjer proizvodnja tekstila, metalski radovi… U većini slučajeva, bilo je to samostalno povezivanje s BiH, bilo da vlasnik kompanije dolazi odavde ili da švicarska kompanija zapošljava građane BiH.

Na kraju ovog razgovora, želite li poslati poruku građanima Bosne i Hercegovine?

-Imate tako lijepu zemlju, koja je ogroman resurs. Molim vas, brinite se o njoj! Uvijek me boli kada idem pješačiti na planinu ili na rafting i vidim smeće u grmlju ili kako pliva po rijeci. Isto važi i za kvalitet vode i zraka.

Leave a comment