Skip to content Skip to footer

Američka zvijer na bosanskim planinama

Planine koje okružuju glavni grad Bosne i Hercegovine prava su blagodet za građane Sarajeva, posebno u zimskom periodu kada je zrak zagađen, a sunčane zrake rijetka pojava u gradu podno Trebevića. Stoga Sarajlije na svaku naznaku sunčanog vremena „bježe“ na okolne planine i uživaju u čistom zraku.

Tako je bilo i sredinom februara. Divan, skoro pa proljetni dan i ekipa magazina Visit B&H željela je iskoristiti za odlazak na planinu te snimiti naslovnicu novog broja magazina. Na Igmanu, Jahorini, Bjelašnici, Trebeviću i ostalim okolnim planinama bili smo nebrojeno puta, pa smo željeli iskusiti neku novu destinaciju.

Mali problemi

Surfajući bespućima interneta primijetili smo da je Ravna planina u blizini Pala na odličnom glasu, a skijaši i ostali zaljubljenici u prirodu o njoj govore samo u superlativima. Bilo je to dovoljno da je i mi posjetimo.

Da bismo doživjeli potpuni ugođaj i u našem izletu maksimalno uživali, pobrinuli su se iz kompanije Grand Automotive, ovlaštenog uvoznika i distributera automobila marke Ford, koji su nam ustupili fantastični Ford Edge. S obzirom da je ovaj SUV novitet na evropskom tržištu, iz kompanije Grand Automotive željeli su testirati Ford Edge u svim uvjetima, te čuti neutralno mišljenje.

Zbog elegancije kojom plijeni pažnju, odmah na početku imali smo „malih problema“, jer svako od nas želio je voziti ovu zvijer. Brzo smo se dogovorili oko vozača i polako krenuli na put. Vožnja kroz grad plijenila je poglede prolaznika koji su oduševljeno gledali ovog ljepotana, a sarajevske gužve i semafore s lakoćom smo savladavali zahvaljujući automatskom mjenjaču koji daje dodatnu sigurnost svakom vozaču.

Izuzetno prostrana i odlično izolovana unutrašnjost obložena je kvalitetnim materijalima i opremljena svim “igračkama” koje se nude uz automobile ovog segmenta. Kožom obložena grijana i hlađena sjedišta nude zavidan nivo komfora. U Fordu su ponudili i analogno i digitalno upravljanje audiosistemom i klima-uređajem, što pomaže ergonomiji koja sve češće gubi bitku u sve pretrpanijim kabinama.

Put prema Palama otvorio nam je mogućnost malo brže vožnje, a lošu cestu Ford Edge je s nevjerovatnom lakoćom savladavao. Dvolitarski dizel motor s više od 200 konjskih snaga odlično je odrađivao posao, pa smo imali osjećaj kao da lebdimo na oblacima.

Vrlo brzo smo stigli na Ravnu planinu, a naše vozilo elegancijom i ljepotom izdvajalo se na parkingu prepunom automobila. Ski centar Ravna planina zaista je moderno skijalište koje zadovoljava potrebe i najzahtjevnijih skijaša. Ranije smo dogovorili sastanak s Veljkom Golijaninom, vlasnikom kompanije Majnex koja upravlja ovim skijalištem, ali kada je vidio Ford Edge naš susret ostao je pomalo u drugom planu. To nas nije nimalo iznenadilo.

Savršeni uvjeti

Nakon obilaska i pregleda Forda, sjeli smo u osunčanu baštu restorana i popričali o našoj ideji snimanja naslovnice za magazin Visit B&H. Veljko je bio oduševljen idejom i sve što nam je bilo potrebno za photoshooting imali smo na raspolaganju.

S obzirom da smo imali idealnu lokaciju i prelijepog četverotočkaša, moralo je sve biti savršeno pa smo našim modelima osigurali i odjeću dostojnu okruženja. Modna kuća Elegans d.o.o. ekskluzivno nam je ustupila njihovu kolekciju proljeće-ljeto 2019, a brend U.S. Polo ASSN. savršeno se uklapao i pristajao našim modelima. Svakako u cijeloj priči treba spomenuti i Adija Hasića koji se pobrinuo da naš ženski model ima savršenu šminku.

Nakon završetka snimanja, željeli smo u potpunosti iskoristi prekrasan dan, pa smo odlučili otići na olimpijsku planinu Jahorinu i našeg Ford Edgea testirati u brdskim uvjetima. Iako nije klasični terenac, moramo priznati da je naš automobil fantastično odgovorio i na izuzetno krivudavu i lošu cestu koja vodi do Jahorine. Na vožnju nije utjecalo ni često smjenjivanje snijega i vode na cesti a svaki pravac, pa i onaj najmanji, koristili smo za preticanje slabijih automobila. Moramo priznati da smo osjećali veliku sigurnost jer smo znali da će to Edge bez ikakvih problema riješiti i na najmanjem pravcu.

Smjenjivali su se uslovi za vožnju na Jahorini, ali i vozači. Zajednički zaključak je da je Ford napravio odličnog SUV-a koji je podjednako dobar za off-road, otvorenu cestu, ali i gradsku vožnju bez obzira na gabarite.

Leave a comment