Skip to content Skip to footer

Zaštićeni krajolik Vjetrenica – Popovo polje: Nezaboravna avantura

Nakon rekordne prošlogodišnje sezone u kojoj je Zaštićeni krajolik Vjetrenica – Popovo polje imalo gotovo 17.500 posjetitelja, ova godina je također započela optmistično. U prva četiri mjeseca ove godine Vjetrenica broji iznimno dobre turističke rezultate, ali i cijela općina Ravno. Kazao je ovo Davor Baković, vršitelj dužnosti direktora Javnog poduzeća Vjetrenica, za magazin Visit BiH.

Špilja Vjetrenica, turistički dostupna posjetiteljima 700 metara od ulaza, nudi nezaboravno iskustvo gdje, uz naše iskusne vodiče, možete upoznati razvoj špiljskih nakita, kako nastaju špilje, svjedočiti spektaluarnim panoramama, jezerima, potocima, upoznati kako su medvjedi i leopardi živjeli u Vjetrenici, doživjeti čovječiju ribicu uživo i ostale vrste bogatog životinjskog svijeta špilje – ističe on.

Edukaivni centar

Obilasci Vjetrenice organiziraju se na svakih sat, uz pratnju vodiča, a otvorena je cijele godine. Vjetrenica je dobila ime po vjetru koji puše na ulazu u špilju, pa je zbog toga idealna za bijeg od ljetnih hercegovačkih vrelina. S druge strane, u zimskom periodu u Vjetrenici možete svjedočiti snazi vode, jezerima, vodopadima i potocima.

-Da biste se upoznali s cijelim Zaštićenim krajolikom Vjetrenica – Popovo polje posjetite Info-edukativni centar Vjetrenica, gdje uz VR sadržaj možete doživjeti ljepotu krajolika i kulturno-povijesno naslijeđe cijelog područja. Naš Info-edukativni centar je besplatan za sve posjetitelje, te je savršeno mjesto da doživite potpuno iskustvo općine Ravno, ali i ljepote cijele Bosne i Hercegovine – ističe Baković za magazin Visit BiH.

Nedaleko od ulaza u špilju nalazi se biospeleološki muzej Vjetrenica, kao dodatna ponuda Zaštićenog krajolika Vjetrenica – Popovo polje. Muzej predstavlja skup devet tematskih cjelina gdje možete upoznati povijest istraživanja špilje Vjetrenice i okolnih špilja na području općine Ravno, ali i educirati se o važnosti zaštite špilje i biodiverziteta s obzirom da Vjetrenica spada u svjetski vrh po pitanju brojnosti životinjskih vrsta.

Veliko jezero

Vjetrenica je u turističkom smislu možda i najatraktivnija, ali svakako nije jedina atracija u općini Ravno. Outdoor ponuda, ojačana biciklističkom stazom koja ide trasom stare Ćirine željezničke pruge od Mostara do Dubrovnika, nudi posebno isksutvo gdje imate priliku vožnju biciklom pretvoriti u nezaboravne trenutke, kušati domaću gastronomsku ponudu, vina i upoznati lokalno stanovništvo koje je uvijek spremno ugostiti sve posjetitelje.

-Osim organiziranih posjeta špilji Vjetrenici u dužini od 700 metara duge staze, u ljetnom periodu naši posjetitelji imaju priliku sa speleovodičima obići Veliko jezero koje se nalazi na 1,5 kilometar od ulaza u špilju. Avanturistička tura „Veliko jezero“ je jedinstveno iskustvo u ovom dijelu Europe gdje se možete voziti čamcem preko jezera dugog 200 metara u samom srcu špilje, fotografirati rijetko viđene dijelove, špilje te uživati u miru gdje postajete istraživač/speleolog na jedan dan. Avanturističke posjete jezeru rade se isključivo u ljetnom periodu, prijave su otvorene te nas možete kontaktirati i bookirati svoje mjesto pozivom na +387 63 748 981 ili na [email protected] – kaže on.

Leave a comment