Skip to content Skip to footer

Tri godine za redom 1.720 kompanija bonitetno pouzdane

Informacije o finansijskom poslovanju, poslovnim analizama i rizicima, ključni su podaci za donošenje kvalitetnih odluka kompanija, ali i jasan pokazatelj ekonomske stabilnosti jedne zemlje. Upravo zbog toga, najveća bonitetna kompanija u BiH – LRC d.o.o. u saradnji sa Poslovnim novinama, već četvrtu godinu zaredom realizira projekt POUZDANOST, s ciljem da se na domaćem tržištu identificiraju firme koje bilježe natprosječne poslovne rezultate.

Od 32.292 bh. kompanije, njih 14 posto (4.511), ispunilo je kriterijume bonitetno pouzdanih, što čini jedan posto više nego prethodne godine. Koliku važnost one predstavljaju za bh. privredu govori podatak da ukupan prihod bonitetno pouzdanih kompanija u BiH u 2017. iznosi 17,5 milijardi KM, što je povećanje od nevjerovatne dvije milijarde KM u odnosu na prethodnu godinu, a zanimljivo je istaknuti kako preko 85 posto bonitetno pouzdanih kompanija čine mala i srednja preduzeća.

U FBiH posluje 2.965 bonitetno pouzdanih kompanija, dok je u protekloj godini bilo njih 1.659. Bolji rezultati vidljivi su i u RS-u, pa sada u ovom entitetu imamo 1.546 takvih kompanija, za razliku od prethodne godine kada ih je bilo 896. Najviše uspješnih kompanija ima Kanton Sarajevo (955), zatim Banjalučka regija (921), a slijede ih: Tuzlanski kanton (546), Zeničko-dobojski kanton (392), Hercegovačko-neretvanski kanton (300)… Upravo su kompanije iz prve tri regije uprihodovale i najviše novca, a posmatrajući svih 4.511 preduzeća, ona zapošljavaju ukupno 106.024 radnika.

Bonitetne kompanije ostvarile su 3,2 milijarde KM izvoza u prošloj godini, a kada je riječ o top djelatnostima po broju uspješnih preduzeća, najviše njih (213) dolazi iz djelatnosti ”Cestovni prevoz robe”. Zatim slijede: ”Nespecijalizirana trgovina na veliko” (169), ”Računovodstvene, knjigovodstvene i revizijske djelatnosti; porezno savjetovanje” (142), ”Inženjerske djelatnosti i s njima povezano tehničko savjetovanje” (127), ”Računarsko programiranje” (111)…

Kontinuitet bonitetne pouzdanosti u posljednje tri finansijske godine ima čak 1.720 kompanija. Najviše njih je iz Banjalučke regije (378), a potom slijede Kanton Sarajevo (361), Tuzlanski kanton (214), Zeničko-dobojski kanton (142), Hercegovačko-neretvanski kanton (106)…

Certificiranje kompanija uobičajena je praksa na međunarodnom tržištu, a ”Zvijezda bonitetne pouzdanosti” već je dugi niz godina prepoznata kao znak rezerviran isključivo za vrhunska preduzeća koja su zadovoljila stroge međunarodne analitičke standarde. Analitička metoda izračuna temelji se na službenim godišnjim finansijskim izvještajima poslovnih subjekata, te se oni prema kriterijima uspješnosti i likvidnosti razvrstavaju u više bonitetnih razreda.

Bonitetna pouzdanost predstavlja garanciju da kompanija posluje natprosječno, da je vjerovatnoća da će u idućoj godini zabilježiti blokadu transakcijskog računa vrlo mala, a certificirano preduzeće jača svoj ugled, dokazuje da je pouzdan i poželjan partner, te jača svoju poziciju na domaćim i međunarodnim tržištima.

Najuspješniji privredni subjekti u BiH laskavo priznanje bonitetno pouzdanih kompanija dobit će 28. novembra, kada će biti održana cjelodnevna konferencija posvećena najpozitivnojoj privrednoj priči u regiji, čiji je suorganizator BBI VIP Business Club, a specijalni partner Express Courier. Više informacija o projektu dostupno je na www.pouzdanost.ba

Leave a comment

0/100