Skip to content Skip to footer

Tri bh. grada na listi mikrogradova budućnosti Financial Timesa

Tri bosanskohercegovačka grada uvrštena su u izvještaj “Evropski gradovi i regije budućnosti 2024” koji objavljuje fDi Intelligence, kao dio Financial Timesa koji se specijalizira za analizu direktnih stranih investicija (fDi).

Ovaj izvještaj identifikuje i ocjenjuje gradove u Evropi prema njihovoj atraktivnosti za strane investicije i njihovoj strategiji, ekonomskoj, finansijskoj i poslovnoj snazi.

Na ovogodišnjoj listi mikrogradova nalaze se Tešanj na četvrtom, Kakanj na sedmom i Bosanska Gradiška na  devetom mjestu, prenosi indikator.ba.

Financial Times svake godine sprovodi evaluaciju prema određenim kriterijima kako bi identifikovali najuspješnije i najperspektivnije evropske gradove i regije u privlačenju investicija.

Ove godine je ocijenjeno ukupno 509 prijava iz gradova i regija u pet potkategorija: “Ekonomski potencijal”, “Ljudski kapital i stil života”, “Ekonomičnost”, “Povezanost” i “Povoljnost za poslovanje”. U šestoj kategoriji – “Strategija direktnih stranih ulaganja” – ocijenjeno je 117 prijava, među kojima je i općina Kakanj.

Leave a comment