Skip to content Skip to footer

Mostarski osnovci u akciji pošumljavanja Fortice: “1000 sadnica za moj grad“

Učenici i nastavnici Osnovne škole “Mujaga Komadina” iz Mostara, u saradnji s Vijećem roditelja, organizirali su akciju pošumljavanja Fortice pod nazivom “1000 sadnica za moj grad“. 

Direktor škole Semir Šejtanić istakao je kako današnju akciju posvećuju Danu nezavisnosti BiH.

– U proteklom periodu mnogo šuma u BiH je uništeno i na ovaj način učenici naše škole, njih 177, zajedno sa svim zaposlenicima i velikim brojem roditelja, odlučili su da daju doprinos našoj domovini Bosni i Hercegovini i ovu današnju sadnju posvećujemo Danu nezavisnosti BiH – kazao je Šejtanić.

Dodao je kako ovakve akcije promovišu pozitivizam te zahvalio svim institucijama koje su ih podržale u ovim aktivnostima.

– Proteklih dana izvršili smo pripremu terena, a nakon toga sakupili smo novac i kupili hiljadu sadnica crnog bora koje danas planiramo zasaditi na prelijepoj Fortici iznad Mostara. Na taj način želimo dati doprinos svim građanima grada Mostara da očuvamo našu životnu okolinu jer je vrlo važno da naša djeca znaju da osim što je potrebno da uče, da je potrebno i da rade. Ovakve akcije kod njih promovišu pozitivizam i ljubav prema domovini Bosni i Hercegovini – poručio je Šejtanić.

Učenik devetog razreda Omar Šegetalo istakao je kako današnja akcija mnogo znači za Mostar.

– Ovim obogaćujemo pluća grada Mostara i to je jako važno. Proteklih godina dešavalo se mnogo degradacija šuma, mnogo drveća je stradalo i ovo je zapravo jedno obogaćivanje prirode i grada koje će, naravno, služiti svima – kazao je Šegetalo.

U akciji je učestvovala i učenica osmog razreda Zara Kajan, koja je kazala kako su veoma sretni što će svoj grad obogatiti sadnicama bora i na taj način mu “dati da ponovo diše”.

Leave a comment