U Centru Skenderija otvoren je 40. međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turistička berza, pod nazivom „Sarajevski festival turizma“.
Dobrodošlicu izlagačima, gostima i posjetiocima poželio je domaćin sajma, direktor KJP Skenderija Amer Kapo, koji je ukazao na važnost održavanja sajmova koji doprinose afirmaciji domaće turističke ponude i prirodnih potencijala, te predstavljaju turizam kao jednu od najvažnijih privrednih grana BiH.
Kapo je pozvao građane Sarajeva i turiste da posjete sajam i uživaju u domaćim delikatesima, ali da u petak dođu i na platou Skenderije i učestvuju u obaranju Ginisovog rekorda u pravljenju 13.000 palačinaka. Dosadašnji rekord u pravljenju palačinaka drži Moskva.
– Sa ovog mjesta želim da pošaljemo poruku da Sarajevo ponovno postaje turistički centar u regionu, u srcu Evrope – poručio je Kapo.
Zahvalio je svim partnerima na dobroj organizaciji sajma, a izlagačima poželio uspjeh u radu.
Sajam je otvorio zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić koji je rekao da se u vremenu tranzicije gase mnoge industrije, milioni radnika ostaje bez posla, ali da turizam ima perspektivu.
– Stoga je važno da se poboljša turistička ponuda, kako bi što više ljudi dolazilo u BiH. Grad Sarajevo, a samim tim i BiH, je na top listi turističkih svjetskih destinacija i to trebamo poboljšati – kazao je Trivić i dodao da je primjer tome izgradnja Trebevićke žičare, koja je magnet za turiste, a kojom se 700.000 ljudi provozalo od 6.aprila 2018.godine.
Izrazio je nadu da će svi nivoi vlasti u BiH doprinijeti da BiH bude najposjećenija država.
Tema ovogodišnje manifestacije je gastro turizam, a u organizaciju brojnih programskih sadržaja uključeni su Udruženje kuhara u BiH, Klub ljubitelja palačinaka i Udruženje barmena ICE Sarajevo, koji će svakodnevno pripremati po 100 obroka za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, korisnike portala Pomozi.ba.
Predsjednik Udruženja kuhara u BiH Nermin Hodžić smatra da je perspektiva kuhara dobra, ali da treba više raditi na promociji, da prate svjetske tokove u prezentaciji gastro ponude, ali i drugih segmenata turizma, od konobara, taksista, recepcionera, kuhara, jer „ne smijemo nepripremljeni dočekati turiste”.
– Radimo na promociji gastro turizma i sljedeće godine ćemo upriličiti mnoge radionice, ali ono što je neophodno je da i svi nivoi vlasti pruže podršku – rekao je Hodžić.
U segmentu stručno-edukativnog programa, 25. oktobra u Domu mladih bit će organizirana konferencija pod nazivom „Gastronomija i razvoj turističke destinacije“, a učesnici konferencije su profesori iz BiH i regiona, predstavnici institucija i turistički radnici.
Ulaz na sajam je besplatan, a krajnji cilj organizatora je da sajam, koji će trajati do 26.oktobra, pozicioniraju kao regionalni turistički centar.