Skip to content Skip to footer

Sarajevo: Međunarodni sajam turizma od 25. do 27. aprila

Nakon višegodišnje pauze u Sarajevu će se održati međunarodni sajam turizma “Sarajevo Destination Festival” od 25. – 27. aprila 2024. godine, a Turitistička zajednica Kantona Sarajevo aktivni je učesnik i organizator okupljanja turističkih zajednica i cijelokupne turističke industrije, uključujući i Svjetsku turističku organizaciju (UN Tourism), u cilju promocije pojedinačnih turističkih destinacija zemalja regiona, Balkana i Evrope, ali i svijeta.

Sarajevo će tokom trajanja festivala turizma biti mjesto povezivanja regionalnih turističkih partnera, organizacija i platforma za neposredno povezivanje turističkih agencija, kompanija i krajnjih korisnika – putnika/turista.

-I ove godine aktivno učestvujemo u sajamskoj promociji u našoj zemlji, Evropi i svijetu, te je u planu predstavljanje na oko 25 sajamskih prezentacija turizma. Već početkom godine radili smo promociju turističkih potencijala na sajmovima turizma u više od deset regionalnih i svjetskih metropola. Pored povećanog broja sajamskih prezentacija, radimo i na unaprijeđenju sajamske promocije, pa ćemo tako ove godine imati najveći štand, od 145 m2, sa čak 23 suizlagača u Dubaiju – izjavio je Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Naglasio je da ulažemo više i očekujemo bolju ljetnu turističku sezonu.

-U cilju što bolje promocije i kreiranjem primamljivije turističke destinacije za predstojeću ljetnu turističku sezonu planiramo veća ulaganja te očekujemo bolje rezutate u odnosu na sve prethodne godine. Godinama smo ponosni partner Sarajevo Film Festivala – filmskog brenda koji u Sarajevo svake godine dovede svjetske zvijezde i brojne turiste, a u koji ćemo ove godine uložiti više, kako bi 30 izdanje SFF-a bilo što upečatljivije i uspješnije – poručio je Fazlagić.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo, uz brojne događaje i projekte, podržava i spektakularni Red Bull Showrun koji u Sarajevo stiže 9. juna. Zatupamo svjetski događaj koji pruža sjajnu priliku da desetine hiljada ljudi uživo i u pokretu vidi F1 bolid šampionske ekipe Red Bull Racinga koji će voziti glavnim gradom BiH, te i na taj način jačamo turističku destinaciju Sarajevo.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo započela je 2024. godinu izuzetno dinamično, prateći koncepciju i formu s kojom je zavšena vrlo uspješna 2023. godina. Statistički gledano, 2023. je najuspješnija godina koja bilježi najveći broj dolazaka i noćenja u odnosu na sve prethodne. Početkom ove godine nastavljen je trend turističkog rasta, koji tokom prva dva mjeseca pokazuje povećanje više od 17 posto dolazaka i 31 posto noćenja turista u odnosu na isti period prošle godine.

Ponosni smo na činjenicu da Kanton Sarajevo postaje sve prepoznatljivija deistinacija u svijetu, o kojoj vrlo često pišu svjetski mediji. U nekoliko internacionalnih časopisa, kao i od stane uglednih svjetskih novinara, Sarajevo je preporučeno među nekoliko glavnih gradova koje treba posjetiti, opisano je kao središte dvoraca na evropskoj listi, te između ostalog predloženo kao savršeno mjesto za istraživanje u 2024. godini, saopćeno je iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Leave a comment