File pastrmke
Potrebni sastojci: file pastrmke, krompir, kapari, svježi paradajz, maslac, so, biber, maslinovo ulje, limun.
Postupak pripreme:
- File pastrmke uvaljajte u brašno i popržite u tavi na maslinovom ulju.
- U međuvremenu skuhajte krompir.
- Pred kraj prženja pastrmki dodajte kapare i isjeckani svježi paradajz, začinite limunom.
- Posolite, pobiberite, ubacite kockicu maslaca, kako bi umak bio gušći i ukusniji, pa servirajte sa kuhanim krompirom.
Proljetna tortica
Potrebni sastojci: slatki krompir (uzmite količinu po vlastitoj želji), povrće također po vlastitom izboru (paprika, tikvica, patlidžan, mrkva, grašak…) maslac, so, biber.
Postupak pripreme:
- Slatki krompir skuhajte, ispasirajte i pomiješajte sa maslacem.
- Povrće prodinstajte i začinite solju, biberom i maslacem.
- Dinstano povrće stavite na pire od slatkog krompira kojeg ste oblikovali u torticu.
Orada u sosu
Potrebni sastojci: file orade, svježi paradajz, kelj, začinsko bilje, krem-sir, maslinovo ulje, glavica luka, maslac, maslinovo ulje, limun, so, biber.
Postupak pripreme:
- File orade stavite u papir za pečenje sa maslacom, svježim paradajzom kojeg ste isjekli na kriške, posolite i pobiberite, pa pecite u rerni 10-ak minuta.
- Kelj kratko kuhajte u vodi, izvadite, procijedite, pa začinite maslinovim uljem i limunom.
- Glavicu luka skuhajte u vodi, pa odvojite jedan sloj kao kad pripremate sogan dolmu. Napunite peršunom i ostalim začinskim biljem prema vlastitom izboru, i krem-sirom, pa pecite nekoliko minuta u rerni.
- Kelj i začinsko bilje sa krem-sirom poslužite uz oradu.
Rolovana teleća šnicla
Potrebni sastojci: malo veća teleća šnicla, morska so, biber, ulje, slatki krompir, malo mlijeka, maslac, krem-sir, brašno, jaja, prezle za pohovanje, mileram, majoneza, hren.
Postupak pripreme:
- Šniclu omekšajte čekićem, pa začinite morskom solju i biberom.
- Slatki krompir skuhajte, napravite pire uz dodatak maslaca i malo mlijeka.
- Tankim slojem krem-sira premažite ohlađenu šniclu, urolajte, pa je pohujte na klasičan način (brašno, jaja, prezle) i pržite u zagrijanom ulju.
- Pohovanu šniclu poslužite sa sosom od milerama, majoneze i hrena (tri namirnice pomiješajte).