Recepti Nihada Mameledžije

Nihad Mameledžija

File pastrmke

Potrebni sastojci: file pastrmke, krompir, kapari, svježi paradajz, maslac, so, biber, maslinovo ulje, limun.

Postupak pripreme:

  1. File pastrmke uvaljajte u brašno i popržite u tavi na maslinovom ulju.
  2. U međuvremenu skuhajte krompir.
  3. Pred kraj prženja pastrmki dodajte kapare i isjeckani svježi paradajz, začinite limunom.
  4. Posolite, pobiberite, ubacite kockicu maslaca, kako bi umak bio gušći i ukusniji, pa servirajte sa kuhanim krompirom.
File pastrmke

Proljetna tortica

Potrebni sastojci: slatki krompir (uzmite količinu po vlastitoj želji), povrće također po vlastitom izboru (paprika, tikvica, patlidžan, mrkva, grašak…) maslac, so, biber.

Postupak pripreme:

  1. Slatki krompir skuhajte, ispasirajte i pomiješajte sa maslacem.
  2. Povrće prodinstajte i začinite solju, biberom i maslacem.
  3. Dinstano povrće stavite na pire od slatkog krompira kojeg ste oblikovali u torticu.
Proljetna tortica

Orada u sosu

Potrebni sastojci: file orade, svježi paradajz, kelj, začinsko bilje, krem-sir, maslinovo ulje, glavica luka, maslac, maslinovo ulje, limun, so, biber.

 Postupak pripreme:

  1. File orade stavite u papir za pečenje sa maslacom, svježim paradajzom kojeg ste isjekli na kriške, posolite i pobiberite, pa pecite u rerni 10-ak minuta.
  2. Kelj kratko kuhajte u vodi, izvadite, procijedite, pa začinite maslinovim uljem i limunom.
  3. Glavicu luka skuhajte u vodi, pa odvojite jedan sloj kao kad pripremate sogan dolmu. Napunite peršunom i ostalim začinskim biljem prema vlastitom izboru, i krem-sirom, pa pecite nekoliko minuta u rerni.
  4. Kelj i začinsko bilje sa krem-sirom poslužite uz oradu.
Orada u sosu

Rolovana teleća šnicla

Potrebni sastojci: malo veća teleća šnicla, morska so, biber, ulje, slatki krompir, malo mlijeka, maslac, krem-sir, brašno, jaja, prezle za pohovanje, mileram, majoneza, hren.

Postupak pripreme:

  1. Šniclu omekšajte čekićem, pa začinite morskom solju i biberom.
  2. Slatki krompir skuhajte, napravite pire uz dodatak maslaca i malo mlijeka.
  3. Tankim slojem krem-sira premažite ohlađenu šniclu, urolajte, pa je pohujte na klasičan način (brašno, jaja, prezle) i pržite u zagrijanom ulju.
  4. Pohovanu šniclu poslužite sa sosom od milerama, majoneze i hrena (tri namirnice pomiješajte).
Rolovana teleća snicla