Skip to content Skip to footer

Radovi na obnovi sarajevske žičare u punom jeku

Sarajlije i svi posjetioci glavnog grada BiH od sljedeće godine ponovo će na Trebević, jedno od najpoznatijih izletišta, moći doći i žičarom, koja je do rata bila simbol glavnog grada BiH.

Trebevićka žičara izgrađena je davne 1959. godine, a sve do početka agresije na BiH, u kojoj je potpuno uništena, prevozila je stotine hiljada posjetilaca, koji su uživali u prirodnim ljepotama ove planine, restoranu Vidikovac odakle se pružao veličanstven pogled na Sarajevo i drugim planinarskim i ugostiteljskim objektima.

Olimpijske boje

Posebna atrakcija na Trebeviću bila je i bob-staza na kojoj su održana takmičenja Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

I nakon više od 20 godina od završetka rata, bob staza i dalje je devastirana, ali na svu sreću ove godine konačno je počela obnova žičare, koja će ponovo povezivati sarajevsko naselje Bistrik s Vidikovcem i upotpuniti sadržaj i turističku ponudu planine, koju Sarajlije nazivaju „plućima ovoga grada“.

„To je povratak starog Sarajeva“, „obnova žičare je novo rođenje našeg grada“, „žičara je uvijek bila simbol Sarajeva, mjesto okupljanja ljudi i prvih ljubavi“, samo su neki od komentara građana koji s nestrpljenjem čekaju dan kad će ugledati kabine koje će uz nevjerovatno iskustvo i predivan pogled na grad putnike ponovo iz Sarajeva prevoziti do Trebevića.

Prema riječima gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, pripreme za otvaranje Trebevićke žičare naredne godine u punom su jeku, a očekuje se da će prvi krug žičarom posjetioci napraviti 6. aprila 2018. godine, na Dan Grada Sarajeva.

– Radovi na terenu su u toku, radi se i vikendima i u noćnim satima kako bi se ispoštovali rokovi i kako bi što prije građani Sarajeva dobili Trebevićku žičaru koju dugo očekuju. Trebevićka žičara imat će 33 moderne kabine sa deset mjesta koje će za sat iz grada do Trebevića moći prevesti i do 1.200 putnika. Gondole će biti olimpijskih boja – zelena, crvena, plava, crna i žuta. Vožnja novom žičarom do Trebevića će trajati sedam minuta i 15 sekundi, umjesto nekadašnjih 12 – kaže Skaka.

Cijene vožnji

U sklopu izgradnje žičare, bit će uređene i planinarske staze, te će biti obnovljen i nekadašnji restoran Vidikovac. Također, na Trebeviću će uskoro biti uređena i staza za skijanje od Vidikovca do Čoline kape.

Tačne cijene vožnje novom, modernom žičarom još nisu poznate, ali Skaka ističe da neće iznositi više od deset KM.

– Sigurno je da cijena neće biti veća od od deset maraka. Trenutno se razmatra da cijena povratne karte bude pet KM – kazao je Skaka.

Iako iz Sarajeva do Trebevića treba samo 15 minuta vožnje, sigurno je da će žičara predstavljati pravu atrakciju, te da će vožnja modernim kabinama predstavljati nezaboravno iskustvo.

Otvorenjem žičare Trebević će postati još značajnija turistička destinacija, koja se može pohvaliti sve većim broj rekreativno-zabavnih sadržaja, prelijepim prirodnim predjelima, gustim šumama, čistim zrakom i nezaboravnim pogledom na glavni grad Bosne i Hercegovine.

Leave a comment

0/100