Skip to content Skip to footer

Nova stalna izložba u Zemaljskom muzeju: Vodozemci i gmizavci BiH

Vodozemci i gmizavci često su zanemareni junaci naše prirodne baštine. Oni nas fasciniraju svojim jedinstvenim oblicima, bojama i ponašanjem. Nova stalna izložba Zemaljskog muzeja BiH „Vodozemci i gmizavci Bosne i Hercegovine”, koja je javnosti predstavljena 1. februara, je prva svoje vrste i predstavlja značajan korak ka potpunom prikazu životinjskog carstva BiH kroz izložbene postavke Zemaljskog muzeja BiH.

Stalne postavke ptica, sisara i riba su sada upotpunjene našom novom postavkom koja će popuniti prazninu koja je postojala po pitanju prikaza kičmenjaka naše zemlje.

Tajnovite životinje

Izložbu čini oko 200 različitih predmeta, naučnih uzoraka, prepariranih životinja i 3D modela koji prikazuju vrste na jedan novi i potpuno realističan način u njihovim prirodnim staništima. Zato smo se potrudili da na izložbi predstavimo sve vrste repatih vodozemaca, žaba, kornjača, zmija i guštera koje žive u BiH, odnosno ukupno 53 autohotne vrste koje smo otkrili do danas.

Ove su skupine životinja po prirodi tajanovite i rijetko se susreću. Imat ćete priliku vidjeti fascinantne primjerke vrsta o kojima se malo zna, poput namjanjeg evropskog kičmenjaka – kratkonogog guštera, koji teži oko jedan gram ili četvrtog najvećeg reptila na svijetu – morske kornjače, sedmopruge usminjače koja može težiti i do jedne tone. Pored toga, vidjet ćete sve vrste otrovnih i neotrovnih zmija u BiH, neke najugroženije evropske vrste i mnoge endeme Balkanskog poluotoka i Dinarida.

Kao poseban segment izložbe izdvojili smo prikaz dijela bogate muzejske naučne zbirke, koja je zapravo jedna od najvećih i najvažnijih zbirki vodozemaca i gmizavaca jugoistočne Evrope. Čini je oko 10.000 naučnih uzoraka, a na izložbi su predstavljeni najbitniji i najreprezentativniji.

Pored toga, u postavku smo uvrstili nekoliko taktilnih eksponata, interaktivnih zvučnih efekata žaba, kao i aplikacija koju posjetitelji mogu koristiti i kroz nju saznati više o biologiji svake prikazane vrste – od staništa, rasprostranjenosti, brojnosti, ishrane, ugroženosti i drugih karakteristika.

Jedan od glavnih ciljeva izložbe jeste skrenuti pažnju na ugroženost naših vrsta. Ova osjetljiva stvorenja su veoma važan dio naše prirodne baštine, ali se, nažalost, suočavaju s mnogim prijetnjama koje postepeno dovode do njihovog izumiranja. Većina vrsta koju ćete vidjeti su globalno ili regionalno ugrožene vrste.

Nedostatak znanja

Izmjena njihovih staništa pod utjecajem čovjeka jedan je od ključnih faktora njihove ugroženosti. Isušivanje vodenih staništa, sječa šuma, zagađenje vode, nekontrolirana introdukcija egzotičnih ribljih i drugih vrsta, masovna izgradnja hidroelektrana, upotreba pesticida, širenje patogenih i gljivičnih oboljenja, ilegalne trgovine kućnim ljubimcima, te klimatske promjene samo su neki od razloga zbog kojih vrste koje ćete vidjeti na izložbi gube svoj dom.

Također, izložbom želimo skrenuti pažnju na nedostatak znanja o ovim životinjama, posebno zmijama. Zbog predrasuda i straha čovjeka, zmije često nailaze na nerazumijevanje i loše postupanje prema njima. Izložbom želimo promovirati važnost edukacije o ovim vrstama, te otkloniti zablude i mitove koji ih prate. Zmije, kao i ostale izložene vrste igraju važnu ulogu u održanju ravnoteže u prirodi i njihovo razumijevanje je ključno za funkcioniranje biosfere.

Autor: Adnan Zimić, kustos Zemaljskog muzeja BiH

Leave a comment