Skip to content Skip to footer

Na planini Konjuh kod Kladnja: Izvor „bosanske Viagre“

Piše: Tarik Dreca

Za kladanjsku Mušku vodu vezuje me jedna anegdota iz djetinjstva, zbog koje sam uvijek želio posjetiti to mjesto što se ove godine i ostvarilo, nakon ponovnog otvaranja rekonstruiranog hotela i kompleksa s izletištem i sportskim terenima koji se nalaze uz njega.

Kao dječak od 6-7 godina vozio sam se mamom u autobusu. U to vrijeme je Muška voda važila kao lijek za skoro sve bolesti i svugdje su se mogli vidjeti reklamni plakati i panoi za tu čudotvornu vodu. U to vrijeme je, pak, najpopularnija tableta protiv bolova bila „Arbid“. Neko ko se s nama vozio u autobusu požalio se na glavobolju – i ja kao iz topa izvalih, „Uzmite jedan Abid i malo muške vode“. Cijeli autobus nije se prestao smijati idućih pet minuta…

Izvor mladosti

Naučna istraživanja koja su kasnih 60-ih godina prošlog stoljeća vršena nad ovom vodom potvrdila su ljekovitost kladanjske vode. Analize, provedene u tadašnjoj Jugoslaviji ali i u inostranstvu, pokazale su da voda pozitivno djeluje na smanjenje krvnog pritiska i šećera u krvi, poboljšanje cirkulacije i jačanje vitalnosti organizma, kao i da omogućuje brže izlučivanje vode, regeneraciju crijevnog i želučnog trakta i uravnoteženje neurovegetativnog sistema.

Mušku vodu u Kladnju nazivaju eliksir zdravlja. Ovoj vodi se pored tih ljekovitih svojstva, pripisivalo i jačanje fizičke sposobnosti, naročito kod muškaraca. Prema nekim navodima, Muška voda utiče na potentnost, pa je otuda dobila naziv. Sam uspjeh Muške vode je upravo postignut tim pričama.

I bez naučnih potvrda i komplikovanih analiza, tvrdnje o ljekovitosti i čudotvornosti ove vode u narodu se prenose već stoljećima. Prvi zapis o čudotvornim moćima ove vode kod Kladnja opisivao je i poznati otomanski putopisac Evlija Čelebija u 17. stoljeću nazivajući ovu vodu “izvorom mladosti”.

Eliksir zdravlja flaširan je u periodu od 1968. do 1992. godine i prodavan pod reklamnim sloganom “Muška voda – ženska radost”. Bosanska prirodna “Viagra prije Viagre” bila je megahit, ali i inspiracija umjetnicima. O njoj su pjevali Esma Redžepova i druge čuvene tadašnje estradne zvijezde, a u komičnom kontekstu čak i Mija Aleksić i Miodrag Petrović Čkalja.

Plasirana je na tržišta Zapadne Evrope kako bi pomogla „očajnim“ Nijemcima, Francuzima i Italijanima. Lokalni zvaničnici su tvrdili da je stigla u 30 zemalja svijeta. Ipak, izvozni brend je neslavno propao. Kako su zabilježili hroničari, čudotvorna voda je povučena s inostranog tržišta, jer se ustanovilo da je puna bakterija. Ali, i godinama nakon toga prodavana je širom Jugoslavije, pa su je čak i supruge kupovale muževima za rođendan “umesto kolonjske vode”.

Zračna banja

Zbog veoma povoljne planinske klime i četinarskih šuma Kladanj je proglašen za zračnu banju, pa je u periodu austrougarske vladavine izgrađena bolnica za grudne bolesti. U 1960-im godinama na tom lokalitetu počela je i izgradnja hotela u Kladnju upravo pod nazivom Muška voda. U sklopu hotela nalazi se brana, sportski poligon i stadion, što ga čini povoljnim za pripreme sportskih ekipa.

Hotel je nakon ratnih oštećenja bio prilično zapušten i oronuo, ali je nakon nedavne rekonstrukcije ponovo zasjao starim sjajem i sad se nudi puni opseg komfora po modernim standardima. Planirano je dalje proširenje sadržaja izgradnjom novog bazena, zoološkog vrta, biciklističkih staza i sportskih terena. U kompleksu su na raspolaganju i paviljoni za izlete i roštiljanje, tako da je ponovo postao i popularno mjesto za piknike na čistom planinskom zraku.

Od Kladnja, općine sa oko 15.000 stanovnika, izvorište je udaljeno 15-ak kilometara. Do hotela se dolazi asfaltiranim regionalnim putem, od koga se odvaja nekoliko kilometara makadamskog puta. Nakon vožnje automobilom potrebno je prepješačiti 15-ak minuta stazom do samog izvora. U neposrednoj blizini hotelskog kompleksa Muška voda nalazi se i šumsko jezero „Gorsko oko” u narodu poznatije kao Paučko jezero. Jezero se nalazi na 650 metara nadmorske visine. Različitost flore i faune čine ga zanimljivim i interesantnim za posjetioce. Jezero je veoma bogato ribom ( šaran, amur, klijen i pastrmka).

Leave a comment