Skip to content Skip to footer

Blagaj, turistički biser Hercegovine

Nijedna priča o turizmu i ljepotama Bosne i Hercegovini ne bi bila potpuna bez spominjanja Blagaja. Ta oaza mira i prirodne harmonije smješten je tri kilometra od mostarskog aerodroma. Prvi indirektni pisani izvori o gradovima Zahumlja, pa i o Blagaju, potječu iz “Spisa o narodima” bizantijskog cara Konstantina Porfirogenita nastalog između 948. i 952. godine u kojima se spominju dva grada – Bona i Hum.

I poslije 10. vijeka Blagaj je imao veliku ulogu u razvoju Huma. Na njegov razvoj i značaj utjecala je blizina važne prometnice koja je dolinom Neretve povezivala Jadransko more s bosanskim zaleđem (“via Narenti”). Buran politički život, naročito poslije 10. vijeka, ipak nije značajnije utjecao na ekonomski razvoj njegovog Podgrađa. U Blagaju je rezidirao humski knez Miroslav u čije vrijeme se gradi Crkva sv. Kozme i Damjana.

Vrelo Bune

Najveću pažnju posjetilaca privlači vrelo rijeke Bune, na kojem se nalazi i misteriozna građevina – derviška tekija koja predstavlja značajan spomenik kulture i visoko rangirano kulturološko naslijeđe iz ranog osmanskog perioda.

U miru tekijske avlije, rashlađeni svježinom bajkovite Bune, shvatate zašto je Blagaj bio centar zanimanja pretpovijesnih ljudi, rimskih plemenitaša, osmanskih vezira i kadija, austrougarskih oficira i mnogih putnika namjernika željnih izvorske svježine, topline sunca i plavetnila neba. Vjekovima to je mjesto molitve i meditacije. Svojim prirodnim ljepotama, Blagaj ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Posjećuju ga turisti iz svih krajeva svijeta, a naročito iz zemalja regiona.

Tekija je smještena u izvanredno lijepom prirodnom ambijentu. Vrelo se nalazi u ogromnoj kamenoj masi, visokoj oko 100 metara. Buna izvire, kako se R. Michel slikovito izražava „iz ogromnih kamenih usta s tamnim usnama“ i započinje svoj tok „u bujnom širokom mlazu čiji se hladni dah osjeti nadaleko“. Na desnoj njenoj obali uzdiže se tekija, i to dijelom pod samom kamenom liticom.

Tekiju su, kako piše na kamenoj ploči u njenoj avliji, početkom 15. vijeka izgradili derviši. Izgrađena je na mjestu starijeg bogumilskog svetišta o kojem nema preciznih podataka. Prvi spomen tekiji u Blagaju nalazimo u „Putopisu“ Evlije Čelebije koji je kroz ovo mjesto proputovao 1664. godine.

On je zapisao da je mostarski mufti efendija podigao uz litice izvora Bune jednu tekiju halvetijskog reda u kojoj derviši vode prijateljske razgovore i naučne diskusije. To je mjesto gdje su, posebnim ritualom, derviši obavljali, i danas obavljaju, zikir (slavljenje Boga).

Iznad tekije nalazi se stari grad hercega Stjepana Kosače. U maju 1404. godine Blagaj postaje jedno od sjedišta vojvode Sandalja Hranića, a zatim i hercega Stjepana Vukčića Kosače, po kojem je grad u narodu dobio ime Stjepan-grad.

Sagrađen je na visokom i teško pristupačnom kraškom brdu, iznad vrela rijeke Bune. Arheološki materijal rasut po padinama Blagajskog brda svjedoči o postojanju naselja još u prapovijesnom i rimskom periodu.

Vile s bazenima

Na sjeveroistočnom vrhu su ostaci rimskog ili kasnoantičkog utvrđenja-osmatračnice poznatog pod nazivom Mala gradina, a na jugoistočnom vrhu se raspoznaju konture prahistorijske gradine. Na jugozapadnom vrhu su ostaci današnjeg Stjepan-grada, srednjovjekovnog, odnosno grada iz osmanskog perioda.

Osim kulturno-historijskog naslijeđa koje krasi Blagaj i Hercegovinu, tu su i drugi sadržaji u kojima možete uživati. Tu se, prije svega misli, na vožnju kanuom niz Bunu, sportsko penjanje, brojne auto kampove pored Bune… Posljednjih godina posebnu pažnju privlači veliki broj vila s bazenima za iznajmljivanje.

Jedna od takvih je i luksuzna i ultra moderna Villa Vie koja se nalazi u blizini vrela Bune i blagajske tekije. Mirno okruženje i prelijepo imanje garantira vam privatnost i potpuni mir. 

Ljubazni domaćini potrudili su se da na raspolaganju imate sav komfor i luksuz koji su potrebni za više nego kvalitetan odmor s vašim prijateljima ili porodicom. Na raspolaganju su četiri udobne spavaće sobe s kupatilima, nekoliko tematskih prostora za odmor, vanjska kuhinja s roštiljem…

Uživat ćete u vanjskom bazenu i prekrasnim zelenim površinama, a ako ste sportski tip, tu je i oprema za stolni tenis, košarku, mini teretana… Sve u svemu, savršeno mjesto za savršen odmor.

Leave a comment