Skip to content Skip to footer

Hotelski smještajni kapaciteti 90 posto popunjeni: Neum spreman za rekordnu sezonu

Neum, jedini bh. grad na obali Jadranskog mora, nakon veoma uspješne prošlogodišnje turističke sezone i ovo ljeto spreman dočekuje dolazak velikog broja turista iz svih dijelova BiH i svijeta.  U Neumu vjeruju da bi predstojeća sezona mogla biti jako uspješna, a ukoliko se poklope stvari na koje se objektivno ne može utjecati, čak i uspješnija od prošle. Turistički djelatnici, kako hotelijeri tako i privatni iznajmljivači, već zadovoljno trljaju ruke.

Iz godine u godinu u Neum dolaze gosti iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Poljske, Francuske, Japana, Kine, Koreje i drugih zemalja, ali polovinu posjetitelja u jeku turističke sezone čine gosti iz BiH.

– Trenutno su hotelski smještajni kapaciteti 90 posto popunjeni, a privatni se polagano pune. Kada krene špica sezone, očekuje se i potpuno punjenje privatnih smještajnih kapaciteta. Imamo vrlo dobar booking, popunjenost je veća danas nego u ovo vrijeme prošle godine, a to je pozitivan signal i ohrabrenje pred sam početak ljetne sezone. I zbog toga očekujemo bolju sezonu od prošle – kaže Ankica Bogdanović, voditeljica turističkog ureda Neum.

Ovaj grad raspolaže s više od 20.000 ležaja u hotelima visoke kategorije, te odmaralištima i privatnom smještaju, gdje su osigurani uvjeti za ugodan boravak tokom cijele godine.

– Sve je više gostiju koji ostaju duže od jedne noći, što je veliki uspjeh. Slovenci, Francuzi, Poljaci često ostaju i više od sedam dana – ističe Bogdanović.

Dodaje kako se mnogo radilo na uređenju grada, čišćenju mora i obale, nasipanju plaža, te popločavanju.

Tako je Neum u ovu turističku sezonu uplovio estetski bogatiji za novu šetnicu u Tihoj Luci, dok su hotelijeri akcenat stavljali na prilaze objektima, također na parking, a u značajnoj mjeri i na sam smještaj.

Bitno je spomenuti da u Neum od marta stižu prvi gosti. Do početka sezone kupanja aktualan je kongresni turizam, koji je također dosta zastupljen, uključujući simpozije i konferencije od kojih su neke već postale tradicija. Broj gostiju je u porastu iz godine u godinu, a iz Općine Neum nadaju se da će ovaj trend biti nastavljen i narednih godina.

Leave a comment

0/100