Skip to content Skip to footer

Firme iz Tešnja pomjeraju granice mogućeg u BiH

Općina Tešanj je proteklih godina u fokus javnosti dospjela kao jedna od najvibrantnijih i ekonomski razvijenih općina u BiH. Prema posljednjim dostupnim podacima Federalnog zavoda za statistiku, u izvještaju iz 2016. godine na području općine Tešanj zaposleno je 10.654 osoba, a prosječna plaća je 559 KM.

Ovo je među tri najniže prosječne plaće u Zeničko-dobojskom kantonu, uz općine Visoko i Žepče u kojima je također prisutan jak privatni sektor bez velikih javnih kompanija ili institucija izuzev lokalne uprave. Istovremeno, u općini Tešanj, prema podacima iz januara 2017. godine, kao nezaposleno se vodi 7.004 osobe.

Rast izvoza

Iako na prvi pogled djeluje da je Tešanj po pitanju registrirane nezaposlenosti u prosjeku ostalih bh. općina, činjenica je da značajan broj građana radi nacrno, dok je određen broj i na zaposlenju u inostranstvu. Ovo su istaknuli iz lokalnih struktura vlasti, dok navode i neke druge pozitivne podatke.

Na području općine Tešanj registrirano je 872 pravnih subjekata, odnosno firmi čime je Tešanj po tom osnovu druga općina u Zeničko-dobojskom kantonu, odmah iza Grada Zenice. Istovremeno, u Tešnju je registrirano i 844 obrta što je čini trećom općinom po tom osnovu odmah iza Grada Zenice i Visokog. Vrijednost izvoza iz Tešnja u 60 zemalja svijeta dosegla je nivo od oko 350 miliona KM.

Huskić: Snažan ekonomski rast

– Za općinu Tešanj vrijeme od 2012. do 2016. godine moglo bi se okarakterizirati kao uspješno. Tokom ove četiri godine imali smo snažan ekonomski rast, otvoreno je oko 2.200 radnih mjesta, procent nezaposlenih je smanjen za devet posto, rastao je izvoz, povećan je obim i vrijednost investicija. Realizirali smo neke vrlo vrijedne investicije, uložili oko dva miliona KM u poslovnu infrastrukturu, pet miliona u novi kanalizacioni sistem, dva miliona u vodovodne sisteme, 1,5 miliona u stipendiranje studenata… Prepoznao nas je ugledni list The Financial Times kao jedno od najboljih područja za investiranje u jugoistočnoj Evropi, a ostvarili smo i BFC certifikat (općina sa povoljnim poslovnim okruženjem) – redovno ističe načelnik općine Tešanj Suad Huskić.

O kakvoj je ekonomskoj ekspanziji riječ, govori i podatak da svaki 17. kamion za izvoz iz BiH odlazi iz Tešnja.

Velikani lokalne privrede

Na području općine Tešanj nastao je niz kompanija koje su davno prešle granice ove općine, pa zašto ne reći i države BiH. AS Group, grupacija HIFA, Madi i niz drugih samo su dio bogatog mozaika preduzeća koja zapošljavaju veliki broj radnika širom BiH.

AS Group je jedna od najvećih firmi u našoj zemlji koja posluje u tri sektora i to hrana, trgovina i tekstil zapošljavajući oko 2.700 radnika. Jedna od ključnih osoba u ovoj kompaniji je svakako Rusmir Hrvić koji je trenutno na čelu firme Klas koju je AS Group kupio, a prethodno je obavljao niz funkcija u firmama u okviru ove grupacije.

Naftni distributer grupacija HIFA koja okuplja veliki broj firmi iz različitih sektora je izuzetno profitabilna, a vlasnik firme HIFA OIL Izudin Ahmetlić jedan je od najbogatijih biznismena BiH. Tešanjska kompanija za promet naftom i naftnim derivatima HIFA OIL kupila je nedavno i LB. Profile GmbH, njemačku kompaniju sa najdužom tradicijom proizvodnje profila za vrata i prozore.

Proizvođač piletine Madi iz Tešnja je posljednjih godina doživio veliku ekspanziju. Direktno zapošljava 420 radnika i 150 kooperanata, i zajedno sa firmom Brovis iz Visokog ima tržišno učešće na području BiH oko 65 posto. Danas je u Madiju u funkciji nova klaonica koja kolje 6.000 komada pilića na sat. Ujedno je to najveća klaonica na području BiH, ali i šire. Kapacitet ove firme kojoj je na čelu izvršni direktor Edin Jabandžić  godišnje je 25 miliona brojlera, a današnje potrebe u BiH za piletinom su ukupnu 35 miliona. Pogon prerade radi 20 tona robe dnevno.

Tešanjski kiseljak proglašen je najboljom gaziranom vodom na svijetu na prestižnom takmičenju u Sjedinjenim Američkim Državama. Na 27. takmičenju voda u američkom Berkeley Springsu, Tešanjski kiseljak ponovo je potvrdio kvalitet i osvojio zlatnu medalju u konkurenciji flaširanih mineralnih voda. Time je potvrdio svoj status jedne od najkvalitetnijih voda na svijetu.

Sve ovo su činjenice koje govore o nevjerovatnom ekonomskom bumu u gradiću u centralnoj BiH. Razloge uspjeha privrednika u Tešnju najbolje razumiju oni sami. Ključ je u tome, kako je kazao Izudin Ahmetlić, da ih “država ne opterećuje, da ih pusti da rade na otvorenom tržištu, a mi ćemo se već nekako snaći“. To lokalne vlasti i nastoje uraditi osiguravajući ambijent za privredni razvoj, ali ne opterećujući privrednike i savjetujući se s njima kako da se dosad ostvareni uspjeh nastavi i u budućnosti.

Leave a comment

0/100