Skip to content Skip to footer

Zaustavite dijareju i spriječite dehidraciju u vrelim ljetnim danima

Visoke temperature koje donosi ljeto, u kombinaciji sa povećanom fizičkom aktivnošću te dugo očekivanim putovanjima na more ili u prirodu, nose i povećani rizik od gubitka tekućine i minerala (dehidracije), obično putem pojačanog znojenja, ali često i povraćanjem i proljevom kod tzv. putničke dijareje.

Proljev i povraćanje, kao simptomi akutnih želučano-crijevnih infekcija, dovode do različitih stepena dehidracije, pri čemu je važno na vrijeme reagovati i nadoknaditi  izgubljenu vodu i elektrolite, naročito ako su u pitanju djeca.

Dehidraciju ne uzrokuju samo određena infektivna stanja zbog kojih se gubi voda iz tijela, već i nedovoljan ili neadekvatan unos vode i minerala u organizam. Mada normalna hidratacija organizma zahtijeva dnevni unos od oko 30 ml tečnosti na kilogram tjelesne težine ili oko 8-12 čaša vode, uočeno je da 80 posto ispitanika (tokom boravka na poslu) ne unosi adekvatne količine vode.

Rehydrosol® sadrži optimalnu dozu elektrolita

REHYDROSOL® je dodatak prehrani u obliku šumećih tableta za pripremu oralne rehidratacijske otopine koja će omogućiti laku i potpunu nadoknadu tečnosti i minerala. Sastav preparata REHYDROSOL® je usklađen sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije kada je u pitanju zastupljenost natrija te ukupna koncentracija svih zastupljenih komponenti, što je značajno za efekat brze i potpune nadoknade izgubljene tekućine i elektrolita.

REHYDROSOL® otopina se priprema veoma brzo i jednostavno na način da se u 200 ml vode potpuno otope 2 šumeće tablete. Pripremljena oralna otopina se koristi za jednostavno i efikasno sprečavanje i liječenje dehidracije nastale usljed prekomjernog gubitka vode i soli iz tijela. Prednost šumećih tableta Rehydrosol® je u precizno određenom sastavu za razliku od kućnih pripravaka za rehidraciju kod kojih je nepoznat sastav elektrolita u odnosu na standardizirane otopine. Dodatna prednost REHYDROSOL® otopine je prijatan okus i osvježavajuća citrusna aroma, a ne sadrži gluten niti laktozu.

Enterofuryl Stop® – prvi izbor za putovanje 

Kada je u pitanju akutna dijareja infektivnog porijekla, u putnoj apoteci je obavezan sastojak i lijek koji će zaustaviti proljev – da stane čim krene! Adekvatan lijek za liječenje akutnog infektivnog proljeva je onaj koji će direktno uništiti uzročnike dijareje – prije svega štetne bakterije – a da pri tome ne naruši ravnotežu dobrih bakterija u crijevima. Takav lijek na našem tržištu je Enterofuryl Stop® koji je dostupan u svakoj apoteci, bez liječničkog recepta, za primjenu kod odraslih i djece iznad 12 godina. Primjena kapsula Enterofuryl Stop®  je laka i sigurna, a poboljšanje stanja se očekuje već nakon nekoliko primijenjenih doza.

Enterofuryl Stop® je lijek koji djeluje isključivo lokalno u crijevima bez ulaska u sistemsku cirkulaciju. Izostanak apsorpcije iz probavnog trakta razlog je izostanka sistemskih neželjenih efekata, zbog čega se Enterofuryl Stop® smatra lijekom odlične podnošljivosti i sigurnosti. Takođe, Enterofuryl Stop®  ne utiče na pokretljivost  crijeva pa omogućava da se izbaci sav štetan toksikoinfektivni sadržaj iz crijeva bez njegovog zadržavanja, za razliku od drugih lijekova koji se često, bez ispravne indikacije, koriste u liječenju akutne infektivne dijareje.

REHYDROSOL® i Enterofuryl Stop® bi trebali biti obavezni dio kućne i putne apoteke. Na putovanjima uvijek trebate imati pri ruci REHYDROSOL® i Enterofuryl Stop® jer tako ćete pomoću ova dva proizvoda brzo i efikasno osigurati potrebnu (re)hidrataciju organizma i/ili zaustaviti putničku dijareju.