Skip to content Skip to footer

Uzbudljivo ljeto u Tuzli

Turistička zajednica grada Tuzle, ali i cijeli grad uveliko se pripremaju za predstojeću ljetnu turističku sezonu. U proteklim mjesecima je pored nastupa na sajmovima turizma kako u našoj zemlji, tako i u regionu, radili na promociji turističke ponude, koja je svakako utemeljena na jedinstvenim slanim jezerima u srcu grada – Panonici.

Kazala je ovo Amra Jaganjac, voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Tuzle za magazin Visit BiH.

-Zvanično otvaranje ljetne sezone i početak komercijalnog rada Panonskih jezera održano je 1. juna, a svečano otvaranje sezone od 10. do 12. juna – istakla je Jaganjac.

Brojni sadržaji

Prema njenim riječima, zajedno s resornim službama Grada, javnim ustanovama kulture, te organizacijama civilnog društva, osmisli su bogat program kulturno-zabavnih, ali i sportskih projekata i manifestacija koji će ovog ljeta upotpuniti turističku ponudu grada.

-Pored tradicionalne manifestacije „Ljeto u Tuzli“, mi iz Turističke zajednice grada Tuzle smo finansijski podržali 19 projekata i manifestacija organizacija civilnog društva i privatnih poduzetnika, koje će svim posjetiocima Tuzle u ljetnim mjesecima ponuditi pozorišne predstave, nastupe muzičkih izvođača, festival Džumbus, skateboarding sesije, moto susrete, izložbe, planinarske pohode, plesne nastupe, Festival savremene žene, biciklijadu, te brojne druge sadržaje – naglasila je ona.

A šta gosti Tuzle, osim Panonskih jezera, mogu vidjeti, Jaganjac kaže da posjetioci mogu vidjeti i Trg slobode, najveći trg u BiH, a centralno mjesto na ovom Trgu zauzima velika fontana koju krase ornamenti stećaka.

-Nedaleko od ovog trga nalazi se i Soni trg, s muzejskom postavkom, konzerviranim ostacima starog solnog bunara i stilizovanom fontanom u obliku neolitske posude za isoljavanje koji govori o historiji proizvodnje soli i tradiciji multietničnosti Tuzle. U samom centru grada je i naš gradski park, koji je pješačkim mostom povezan s kompleksom Panonskih jezera, a park krasi spomenik prvom bosanskom kralju, Tvrtku I Kotromaniću, te kameni obelisk s tekstom Povelje Kulina bana – kaže.

Međunarodna galerija portreta s fundusom koji broji više od 5.000 umjetničkih djela, te Međunarodni atelje „Ismet Mujezinović” kojeg je iza sebe ostavio jedan od najznačajnijih bh. umjetnika, akademski slikar Ismet Mujezinović, su zacijelo mjesta od interesa za brojne posjetioce.

-Za ljubitelja sporta tu je i jedinstvena Kuća sporta, koja predstavlja multimedijalnu izložbenu postavku inspirisanu ponosom na Tuzlu i stogodišnju tradiciju Slobode – kazala je Jaganjac.

Panonska jezera su definitivno kruna turističke ponude i destinacija koja iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetilaca. U ovoj godini u Tuzli očekuju barem 380.000 posjetilaca.

Muzički festival

-Inače, očekujemo da se ukupna statistika posjetilaca i noćenja u gradu Tuzli vrati na nivo 2019. godine, jer smo već 2021. godine zabilježili značajan pozitivan trend u porastu turističkog prometa. Vrijedi napomenuti da u ukupnom iznosu uplaćenih boravišnih taksi u cijelom Tuzlanskom kantonu, Tuzla učestvuje s više od 60 posto, a mi ćemo nastaviti raditi ka povećanju ovih pokazatelja – poručila je Jaganjac.

Muzički festival Kaleidoskop jedan je od najvećih u BiH. Nakon nekoliko godina pauze festival se vraća na velika vrata. Festival svakako može postati jedna od okosnica turističke ponude u gradu.

-Naš festival Kaleidoskop se ove godine konačno vraća svojoj publici i s posebnom radošću radimo na pripremi svih sadržaja koje će festival ove godine ponuditi. Festival umjetnosti mladih Kaleidoskop će ove godine biti održan u Tuzli od 26. do 30. jula, a publika će imati priliku slušati bendove iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Austrije i Švicarske – kazala je ona.

Ono što trenutno Jaganjac može potvrditi je da će u muzičkom dijelu Kaleidoskopa nastupiti 17 bendova – Urban&4, Edo Maajka, Letu štuke, Osvajači i Emir Hot, Frenkie, Zona isključenja, Zoster, Urban instinkt, Gomora, Only Attitude Counts, Contusio, Reluktant, Nula plus, Nije važno, E-play, Soul Alternative i Despotic Bullet.

-Na otvaranju festivala, 26. jula, bit će izložba našeg tuzlanskog umjetnika, Jasenka Đorđevića, koji se bavi izradom minijatura-skulptura na grafitu, odnosno na srcu grafitne olovke, a u muzičkom dijelu otvaranja festivala će nastupiti sarajevski bend Velahavle. Festival će tradicionalno imati i svoj art market za mlade umjetnike, koji će moći izlagati i prodavati svoje rukotvorine, a njihovi radovi i kreativni proizvodi će krasiti naš gradski park u vrijeme Festivala. Zaista se nadamo velikom broju posjetilaca iz cijele Bosne i Hercegovine, ne samo iz razloga što je ulaz na sve događaje besplatan, nego zato što mladim ljudima nudimo priliku za umrežavanje, predstavljanje svojih radova, razmjenu iskustava, ali i dobru zabavu – poručila je Jaganjac na kraju.