Skip to content Skip to footer

Uspješna ljetna sezona u Banjoj Luci: Najtraktivniji muzički festivali i avanturistički sportovi

U Turističkoj organizaciji Banje Luke proteklu ljetnu sezonu ocjenjuju kao uspješnu. Najviše gostiju su, ocjenjuju u ovoj organizaciji, privukli razni muzički festival, folklorne smotre, kao i tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu”.

Posljednji podaci za august još nisu obrađeni, ali analizirajući podatke Zavoda za statistiku Republike Srpske, za prvih sedam mjeseci ove godine, zabilježen je porast broja dolazaka od šest posto i porast broja noćenja od četiri posto, u odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine.

– Gledajući navedene podatke ljetna turistička sezona se može ocijeniti kao uspješna, ali moramo dodati da su nepovoljni vremenski uslovi negativno utjecali na značajnije povećanje broja dolazaka i noćenja turista. Veliki utjecaj na povećanje broja dolazaka i noćenja su manifestacije koje se održavaju u ljetnim mjesecima, prvenstveno Demofest i FreshWave festival – kazao je Goran Sanković, turizmolog u Turističkoj organizaciji Banje Luke, za Visit BiH.

On je istakao da su se navedeni festivali isprofilisali kao značajan segment tursitičke ponude jer je primijećen porast broja turista u gradu za vrijeme njihovog održavanja.

– Potrebno je istaknuti da se u Banjoj Luci održala i smotra folklora koja je privukla nekoliko hiljada učesnika i posjetilaca. I ostali festivali i manifestacije koje se održavaju u gradu u ljetnom periodu godine direktno ili indirektno utječu na povećanje broja posjetilaca – naveo je Sanković.

U Turističkoj organizaciji grada na Vrbasu posebno naglašavaju da se Banja Luka već profilisala kao destinacija avanturističkog turizma, te je potražnja za avanturističkim aktivnostima značajno izražena u ljetnim mjesecima.

-U prvom redu je tu rafting, zatim pješačenje i brdski biciklizam. Naravno, razgledanje grada ostaje na prvom mjestu kada se navode interesovanja i želje turista koji posjete turistički informativni centar – pojasnili su.

Leave a comment