Skip to content Skip to footer

Upoznajte ljepote sarajevske Vijećnice kroz mobilnu aplikaciju

“Sarajevo City Hall”, interaktivna mobilna aplikacija/audiovodič, namijenjena svim posjetiocima najreprezentativnije građevine iz austrougarskog perioda i simbolu Sarajeva, prezentirana je danas.

Ovu jedinstvenu mobilnu aplikaciju, koju upotpunjuje 3D kartonska suvenir mapa, su zajedno pripremili i realizirali JP “Sarajevo” d.o.o., te Udruženje “Čuvari tradicije”. Cilj je na moderan i savremen način posjetiocima omogućiti da upoznaju ponudu i sve ljepote Gradske vijećnice.

Direktor JP “Sarajevo” d.o.o. Esad Tanović je ukratko prezentirao realizirane aktivnosti u proteklih godinu koje su pozicionirale Vijećnicu kao ishodišnu turističku tačku Sarajeva i centralno mjesto kulturnih i društvenih dešavanja u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

– Na raspolaganju je 13 interesantnih audiopriča na engleskom i bosanskom jeziku, a u pripremi je audio sadržaj na još nekoliko svjetskih jezika.  Audiosnimci su podijeljeni u cjeline i njihovo trajanje je maksimalno 3 minute. Priče sadrže najznačajnije historijske informacije o odabiranoj lokaciji unutar Gradske vijećnice, koje su pažljivo prikupljene i objedinjene iz zvaničnih izvora, stručne i tehničke dokumentacije – rekao je Tanović.

Predsjednik Udruženja “Čuvari tradicije” Adnan Koro je prezentacijom projekta ukazao na prednost ove aplikacije, u odnosu na slične projekte, a naročito organizirane grupne turističke obilaske, a jedna od tih prednosti je što omogućava potpunu samostalnost prilikom posjete.

– 3D papirna suvenir mapa Gradske vijećnice, kao dodatak aplikaciji, predstavlja vrhunac tehničkog i grafičkog dizajna. Ova unikatna mapa osigurava jasno, precizno i jednostavno kretanje unutar objekta, a nakon obilaska Gradske vijećnice, može se sastaviti u autentičnu i arhitektonski korektnu 3D maketu Sarajevske vijećnice. Svaki posjetilac Gradske vijećnice sada će imati mogućnost da posjeduje unikatan suvenir, simbol grada Sarajeva, Gradsku vijećnicu – kazao je Koro.

Korištenje aplikacije je maksimalno pojednostavljeno, te se može preuzeti sa Google i Apple prodavnica aplikacije, kao i sa web stranice www.Guide2Sarajevo.com/city-hall

Aplikacija će biti besplatna u narednih sedam dana za sve zainteresirane.

Leave a comment