Skip to content Skip to footer

Udruženje Zelena rijeka organizira 6. Neretva media regatu

Udruženje građana “Zelena rijeka” iz Konjica, uz podršku Federalnig ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH, te općine Konjic, organizira 6. po redu Neretva MEDIA Regatu koja će biti održana 2. i 3. jula 2021. godine.

Kao cilj održavanja ovogodišnje Neretva MEDIA Regate na Neretvi, Udruženje ističe promociju važnosti očuvanja prirodnih ljepota i životne sredine konjičke regije, te promociju Konjica kao destinacije za domaće i regionalne posjetioce.

Regata je ove godine, uz pomoć sponzora i partnera, a u skladu epidemiološke situacije, organizirana kao dvodnevni događaj gdje će učesnici imati priliku uživati u različitim aktivnostima i obilascima. U okviru regate su već napravljenje određene, tradicionalne, aktivnosti, i to čišćenje korita Neretve i markiranje novih pješačkih staza oko sela Džajići.

Neretva MEDIA Regata je reakcija udruženja građana “Zelena rijeka” na potrebe zaštite okoliša i prirode, te se, kroz održavanje regate, planira skrenuti pažnja javnosti na sve veću potrebu zaštite i educiranja o načinima očuvanja životne sredine, naročito vodenih površina.

Održavanje Neretva MEDIA Regate će skrenuti pažnju javnosti na trenutno stanje rijeke, aktivnosti koje se dešavaju na ovom području, te eventualna poboljšanja u zaštiti flore i faune. Planirano je da učesnici ovog takmičenja budu predstavnici svih medija sa prostora Bosne i Hercegovine koji će se takmičiti u rafting spustu niz rijeku Neretvu.

Zadatak takmičara je da što prije završe spust, na relaciji od Glavatičeva do Džajića buka (oko 18 km vodene dužine). Predviđeno je da svakim čamcem upravlja posada od 6 članova (po dva predstavnika iz tri različita medija) s profesionalnim skipperom, koji će biti zadužen za siguran spust i podršku takmičarima.