Skip to content Skip to footer

Livno – Doživi slobodu divljih konja

Već pola vijeka oko 1.000 divljih konja živi ispod planine Cincar, na području općine Livno, na jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Nepregledni pašnjaci, visoravni i prirodna šuma su stanište za ove prelijepe životinje, a što stvara jedinstven fenomen u ovom djelu Evrope.

Pretke ovih divljih konja su vlasnici skoro 50 godina koristili za poljoprivrednu proizvodnju, a uvođenjem mehanizacije pustili su ih da žive slobodno u prirodi.

Tokom zimskog perioda divlji konji mogu se vidjeti oko magistralne ceste koja povezuje Kupres i Livno, dok u drugim vremenskim periodima najčešće se mogu vidjeti na visoravni Kruzi, ispod planine Cincar, čiji najviši vrh je 2.006 metara nadmorske visine.

U potrazi za vodom konji se kreću i može se sresti nekoliko manjih krda, a ponekad i jedan ili dva koji su se odvojili. Pretpostavlja se da ima sedam manjih krda divljih konja koji su postali najveća turistička atrakcija u ovom djelu Bosne i Hercegovine.

Veliki broj turista s velikim zanimanjem dolazi vidjeti divlje konje, kao i ostale netaknute dijelove prirode livanjskog kraja. Detaljnije informacije možete pronaći na facebook stranici: Discover the Hidden Beauty of Livno.