Skip to content Skip to footer

U Srebrenici naredne godine izgradnja “kuće prirode”, prve na Balkanu

Na području Srebrenice naredne godine bi trebalo da bude izgrađena “kuća prirode”, prvi ovakav objekt na području zapadnog Balkana namijenjen turistima, a njenu izgradnju najavljuje međunarodno udruženje “Prijatelji prirode“.

Član ovog udruženja, Srebreničanin Irvin Mujičić kaže da Srebrenica ima dobre predispozicije za razvoj turizma i da to treba iskoristiti.

– Udruženje “Prijatelji prirode“ broji oko 500.000 članova i 120.000 ‘kuća prirode’ u svijetu. Koncept ove kuće se ‘rodio’ u Beču 1894. godine. Kuća će biti izgrađena na starinski način, pravit će se od kamena i drveta i siguran sam da će biti zanimljiva za turiste jer je specifična u našem regionu – istakao je Mujičić u razgovoru za Fenu.

Inače, ovaj dvadeset devetogodišnjak je 16. aprila 1992. godine napustio svoj grad s majkom, bratom, sestrom i otišao kao izbjeglica u Italiju gdje je živio 18 godina. Potom je preselio u Egipat, nakon toga odlazi u Belgiji, a danas živi u svom gradu Srebrenici.

Kako naglašava, ne razmišlja o ponovnom odlasku iz svog grada jer samo tu vidi svoju budućnost.

Članovi italijanskog udruženja “Prijatelji prirode” ovih dana u Srebrenici su postavili neobični šator koji konstrukcijom podsjeća na indijanske šatore, a simbolizira, kako navode iz ovog udruženja, na povratak života u ovaj kraj. Njihov cilj je podizanje svijesti lokalnog stanovništva o značaju zaštite prirode i razvoja turizma.

Leave a comment