Skip to content Skip to footer

Tuzla: Oglasio se i čovjek koji je napravio burek za Guinnessa

Organizatori Tuzla gastro showa optimistični su kada je u pitanju ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda, piše Faktor.ba.

Ne sumnjaju da su u subotu na Trgu slobode u Tuzli napravljeni najveći burek i porcija ćevapa na svijetu, a sada pregovaraju da Guinness napravi kategoriju za tradicionalno nacionalno jelo.

– Već je, prije nekoliko godina, postignut rekord s begovom čorbom i vjerujem da ćemo i mi uspjeti s našim ćevapima i burekom. Mislim da je našoj kulturi i gastronomiji napravljena velika promocija, jer je veliki broj medija u svijetu izvijestio o onome što se u subotu dešavalo u Tuzli – kaže Omer Isović, organizator Tuzla gastro showa.

Podsjećamo, na Trgu slobode u subotu je predstavljena velika porcija ćevapa veličine tri puta dva metra te burek prečnika šest metara.

– Najvažnije za nas bilo je to oduševljenje koje smo vidjeli kod građana, njihova radoznalost, posebno kada je u pitanju burek za Guinnessa. Ukupno je napravljeno oko 950 kilograma bureka, a nakon pečenja težio je 675 kilograma. Da budem slikovit u burek je utrošeno pola krave, a kompletan je pojeden u roku od pola sata – kaže Isović.

On dodaje da kada je u pitanju porcija ćevapa bilo planirano da broji 1.500, ali je u konačnici u velikoj lepini bilo 1.800 ćevapa. Subotnji Tuzla gastro show je bio prvi, ali neće biti i posljednji, jer je za septembar naredne godine planirana druga slična manifestacija.

Leave a comment

0/100