Skip to content Skip to footer

Turistički potencijal Nišića: Etno Begovo selo i Bijambare

Etno Begovo selo nalazi se na području Nišičke visoravni, lokacija koja je odabrana jer ta planinska regija sa svim svojim prirodnim ljepotama i kulturnim i prirodnim različitostima predstavlja Bosnu, u malom. Selo je građeno od originalnih materijala, od kojih su neki stari i par stotina godina, tehnikama koje su se koristile u tom periodu. Izgrađena je čaršija s mnoštvom malih kućica i seoskom džamijom odmah uz nju.

Etno Begovo selo je autentično bosansko selo smješteno i ušuškano u dubokoj šumi, na nadmorskoj visini od 1.400 metara, u regiji bogatoj prirodnim i kulturnim različitostima. Posjetitelji koji žele, bar nakratko, proživjeti autentičan način života seljana, mogu volonterski učestvovati u raznim aktivnostima.

Seoska atmosfera

Etno Begovo selo nudi širok spektar različitih aktivnosti koji će u velikoj mjeri animirati svakog gosta, posebno djecu koja dolaze s roditeljima – branje ljekovitog bilja i gljiva, čuvanje ovaca, košenje trave, posjete farmama i učestvovanje u njihovom radu, ribolov, pletenje ili učešće u pripremanju zimnice.

Ideja o izgradnji etno Begovog sela je nastala iz želje da se javnosti prezentira kulturno naslijeđe Bosne u originalnom ambijentu. Vlasnik sela je ideju realizirao na najbolji i najljepši mogući način, jer je etno Begovo selo bosansko selo koje svojom magičnom autentičnom bajkovitom seoskom atmosferom, čistim mami i prekrasnim pejzažima mami uzdahe svakom posjetiocu.

Nakon decenija prikupljanja antikviteta povezanih s kulturno-historijskim naslijeđem BiH, vlasniku etno sela Mirsadu Nikšiću se prije 17-ak godina javila ideja za izgradnjom sela koje se danas prostire na 30 dunuma zemlje.

Etno Begovo selo nudi neograničen broj mogućnosti za relaksaciju, uživanje u ukusnoj tradicionalnoj bosanskoj kuhinji, posjetu obližnjoj Bijambarskoj pećine, smještaj u autentičnim seoskim smještajnim objektima. Etno selo raspolaže s dvokrevetnim i četvorokrevetnim apartmanima i sobama. Restoran služi samo bosansku izvornu hranu koja se decenijama priprema na autentičan način. Služe se bosanska pića domaće proizvodnje i prozvodi iz okolnih sela.

Biodiverzitet ove regije je izuzetno bogata i živopisan. Crnogorična šuma krije mnoge životinjske vrste, prije svega ptice pjevačice, nekoliko vrsta ptica grabljivica, divlje životinje poput vuka, medvjeda, lisice, zeca, jelena… Od biljnih zajednica zastupljene su ljekovite biljke poput kunice, majčine dušice, nane, kamilice i ono što daje prepoznatljivost ovom području – velik broj jestivih gljiva.

Tek negdje oko dva kilometra od benzinske pumpe gdje se skreće za Etno Begovo selo je skretanje na parking na ulazu u Zaštićeni pejzaž Bijambare, koji obuhvata površinu od 497 hektara i sastoji se od tri zaštitne zone.

Magnet za posjetitelje

Pored osam pećina koje su većini posjetitelja glavni „magnet“, na području Bijambara nalazi se i nekropola stećaka „Mramorje“, zaštićeni historijski lokalitet, dragocjeno svjedočanstvo kontinuiteta Bosne i Hercegovine.

Posjetioci se mogu do pećina uputiti pješice, iznajmiti bicikl ili razgledati područje uz vožnju turističkim vozićem koji saobraća u dva pravca kroz šumu u dužini od oko dva kilometra. U Edukaciono-informativnom centru daju se informacije posjetiteljima i organiziraju različiti vidovi edukacije i prezentacije. Područje zaštićenog pejzaža „Bijambare“ opremljeno je planinarkim mobilijarom za boravak u prirodi, te ima igralište za djecu (Drveni grad). Tu je i planinarski dom u sklopu kojega se nalazi i restoran sa raznovrsnom gastronomskom ponudom.

U Gornjoj pećini su nađeni tragovi ljudskog prisustva – oruđa i oružja iz kamenog doba, koja se nalaze u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Riječ je o prvom pećinskom nalazištu iz doba paleolita na cijelom području BiH i dokaz je o prisustvu prahistorijskih stanovnika.

Od ovih pećina, jedino je Srednja bijambarska pećina uređena, osvijetljena i otvorena za posjetioce. Duga je oko 500 metara i sastoji se od četiri dvorane, koje se mogu razgledati s vodičem krećući se asfaltiranom stazom. Posebno je zanimljiva četvrta dvorana, koja je zbog svoje izuzetne akustičnosti nazvana „koncertnom dvoranom“ i ovdje je zaista organiziran koncert i vjenčanje.

Autor: Tarik Dreca