Skip to content Skip to footer

Mnoštvo događaja: Jajce će biti centar ljetnog turizma

Muzej pod otvorenim nebom i kraljevski grad epiteti su koje Jajce s pravom i ponosom nosi. Ljepota gradića u srednjoj Bosni nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Jajce je smješteno na ušću rijeka Plive i Vrbasa, te je poznato po svojim jezerima, vodopadu, vodenicama, nacionalnim spomenicima…

Jajce je bilo prijestolnica bosanskih kraljeva, a u njemu je do 1463. godine stolovao i posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević. Brojni su se važni historijski događaji odigrali u ovom gradu i sve ovo dovoljni su razlozi da Jajce bude među najposjećenijim turističkim destinacijama u BiH.

Otvaranje sezone

Svjesni su toga i u lokalnim institucijama, te svake godine pripremaju mnoštvo događaja koji će dodatno poboljšati turističku ponudu grada, ali i povećati broj turističkih posjeta. Tako je i ove godine. Uz svesrdnu podršku Općine Jajce, već neko vrijeme traju pripreme za predstojeću ljetnu sezonu, pa se marljivo radi na brojnim sadržajima koji će se ove godine održati u kraljevskom gradu.

Kažu da ništa ne smije biti prepušteno slučaju, te će Jajce i ove godine biti jedan od gradova koji će posjetiteljima ponuditi najviše i najbolje sadržaje. Anto Brtan, direktor Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, kaže za magazin Visit BiH da su pripreme u punom jeku, te da je otvaranje ljetne sezone planirano za kraj aprila.

-Krajem šestog mjeseca imat ćemo novi festival „Kraljevska zabava u Jajcu“ gdje planiramo koncerte Željka Bebeka i Doris Dragović – kaže Brtan.

Prema njegovim riječima, prvog vikenda u julu bit će održana manifestacija „Dani srednjovjekovlja“. Događaj je to koji privlači veliku pažnju, a posjetitelji imaju priliku uživati u isplaniranoj zabavi kroz koju je predstavljen način borbe, zabave, ali i funkcioniranje srednjovjekovnog kraljevstva.

-U istom mjesecu, na tvrđavi ćemo imati koncert Dženana Lončarevića. Također, zadnjeg vikenda u sedmom mjesecu bit će održan i Desant na Jajce. Trenutno pregovaramo s izvođačima, a najvjerovatnoje će jednu večer svirati Mostar Sevdah Reunion, drugu S.A.R.S i Kiril Džajkovski, a treću večer DJ David Morales, uz podršku domaćih DJ-eva – kaže Brtan.

Naglašava da će i ove godine biti saradnja sa Sarajevo Film Festivalom (SFF), te da će biti održana projekcija najboljih filmova, uz prigodne koncerte, nakon održavanja SFF-a u Sarajevu.

-Drugog vikenda u osmom mjesecu bit će održani i tradicionalni Međunarodni skokovi s vodopada u Jajcu, nakon čega i zabava u večernjem terminu – poručuje on.

Prema njegovim riječima, u junu je planirano i svečano otvaranje kraljevog groba. Radovi na uređenju bi vrlo brzo trebali početi i uvjeren je da će uspjeti sve organizirati na vrijeme.

-Ovo je planirano povodom obilježavanja 560 godina od smrti kralja Stjepana Tomaševića i pripremamo jedan prigodan program za ovaj događaj. Vjerujem da će i izvođači radova pripremiti sve na vrijeme – kaže Brtan.

Kulturne manifestacije

A Jajce je poznato i po brojnim kulturnim manifestacijama koje se svake godine organiziraju u kraljevskom gradu. Tako je i ove godine. Fikret Čančar, direktor Doma kulture Jajce, kaže za magazin Visit BiH da u ljetnoj sezoni imaju tri glavna kulturna događaja.

– Festival duhovne poezije i muzike „Plivske omahe – bosanskohercegovačko višeglasje“ koji se ove godine održava 16. put, u periodu od 3. do 10. maja. Na ovoj manifestaciji bit će nekoliko tematskih večeri, a jedna je obilježavanje 120 godina kulturnih društava u BiH, prije svega Preporoda. Jedan dan će biti posvećen vjerskim zajednicama i milosrđu, pripremamo i nekoliko izložbi, a zadnjeg dana večer duhovne muzike – kaže Čančar.

Prema njegovim riječima, drugi i najvažniji događaj je Pozorišne/Kazališne igre BiH koje se ove godine održavaju od 1. do 8. jula.

-U takmičarskom dijelu bit će izvedene najbolje predstave u BiH iz prethodne sezone. Ove godine održava se 42. pozorišni festival i 52 godine njegovog održavanja. Ovo je najstariji, najvažniji i najveći pozorišni festival na kojem se okupe najbolji učesnici pozorišnog života u BiH i šire – ističe on.

Treći veliki kulturni događaj u Jajcu je likovna kolonija „Jajce Art“ koja će biti održana od 25. do 28. jula i na kojoj se okupe umjetnici iz regije. Ove godine ima interes i za umjetnike iz Evrope.

-Umjetnici tri dana pripremaju umjetnička djela sa znamenitostima našeg grada i ona ostaju u stalnoj postavci gradske galerije. Pored toga, imamo i drugih događaja kao što je izložba akademske slikarke Elvedine Hrustanović-Šehić koja će biti održana početkom maja. Tu je i izložba doktora umjetnosti i slikara Mehe Čauševića. Bit će tu i izložba fotografija Borislava Kresojevića iz Jajca – kaže Čančar.

Naglašava da će ove godine oživjeti i festival „Septembarske večeri“. On je počeo prije rata i nastavio tradiciju i poslije rata, ali je prije nekoliko godina ugašen.

-U okviru ovog festivala pokušat ćemo napraviti druženje književnika i poetsko večer. Tu je planirana i izložba fotografija naših sugrađana, bez obzira da li se profesionalno ili amaterski bave fotografijom. Jednu večer planiramo napraviti večer folklora i pjesme, a razmišljamo i o gastro izložbi gdje ćemo predstaviti tradicionalna jela jajačkog kraja – ističe na kraju razgovora.