Skip to content Skip to footer

Travnik: Ćevapi kod Harija osvajaju i najzahtjevnija nepca

Kada ulazite u Travnik s istočne strane, dočekat će vas prizor vrijedan hiljadu riječi. Obasjan jakim sunčevim zrakama ili prekriven debelim snježnim pokrivačem, nadvijen Stari grad koji vijekovima bdije nad travničkom dolinom, neprocjenjiv je momenat koji će vas naprosto odmah natjerati da zabilježite fotografiju o kojoj svi maštaju.

Malo je takvih ulaza u grad, gdje odmah na samom početku znaš da te očekuje jedinstvena  pustolovina koju nipošto ne želiš propustiti. Ali u tom nesvakidašnjem izobilju pogleda sasvim jasno i snažno pažnju privlači bilbord s ukusnom porcijom ćevapa pa prvo poželiš želiš okusiti sav Travnik u jednom tanjiru, pa tek onda se zaputiti u istraživanje bogate travničke prošlosti.

Turistička ponuda

Pregršt je razloga zašto posjetiti Travnik, stjecište bh. kulturno-historijske ostavšitne i prirodnih potencijala, ali za gurmane i one željne dobrog zalogaja grad je pravo mjesto gdje uživaju sva čula. To potvrđuje i TripAdvisor, polazna tačka svakog putovanja i najposjećenija turistička stranica za razmjenjivanje turističkih iskustava, gdje su brojni zadovoljni gosti iz svih dijelova svijeta preporučili ćevabdžinicu Hari kao nezaobilaznu gastro lokaciju u Bosni i Hercegovini.

Aldijana Dizdar, marketing menadžerica ćevabdžinice kaže da su domaći i strani turisti ćevabdžinicu Hari ocijenili kao mjesto koje se obavezno mora posjetiti u Travniku, ali i kao mjesto gdje su probali najbolje ćevape.

-Naši ćevapi vrlo često osvajaju visoke pozicije na svjetskim top listama najboljih jela, a već nekoliko puta su nominovani na listi najboljih jela internet stranice TasteAtlas-World food atlas koja rangira najbolje svjetske delicije – kaže Dizdar.

Danas ćevabdžinica Hari zauzima veoma značajno mjesto u okviru turističke gastro ponude Travnika zahvaljujući upravo čuvenim ćevapima, ali i kontinuiranoj i kvalitetnoj dugogodišnjoj porodičnoj tradiciji koja datira iz 1989. godine.

-Ono što nas posebno raduje jeste to kada u komunikaciji s gostima shvatimo da su oni zapravo došli iz Zenice, Sarajeva ili čak Bihaća u Travnik samo da pojedu naše ćevape, onda nam je to zapravo još jedna potvrda da oni sasvim sigurno vrijede. Tokom ljetne sezone, obično imamo najviše gostiju, a u zimskom periodu u svojoj omiljenoj porciji ćevapa i prekrasnom zimskom ambijentu na planini, ljubitelji ovog slasnog zalogaja imaju priliku uživati i na Vlašiću – kaže Dizdar.

Autohtoni proizvod

Kroz višegodišnje postojane ćevabdžinica nastoji očuvati travničke najznačajnije tradicijske vrijednosti, te su i inspiraciju za logo potražili u znamenitom travničkom nacionalnom spomeniku -Šarenoj džamiji.

Već izvjesno vrijeme menadžment ćevabdžinice Hari brojnim aktivnostima inicira potrebu zaštite i brendiranja travničkog ćevapa kao prepoznatljivog i jedinstvenog bh. autohtonog proizvoda. Stoga su simbolično, na prvi dan proljeća prošle godine, napravili najveću i najautentičniju porciju ćevapa koju su degustirali brojni Travničani, s ciljem ukazivanja na značaj buđenja i zaštite našeg proizvoda.

-Trudimo se da, vrlo često svojim aktivnostima podsjećamo na potrebu brendiranja našeg autohtonog proizvoda koji sigurno zaslužuje bolji odnos i nas samih kao i nadležnih institucija. BiH je zemlja bogata različitim autentičnim vrijednostima koje je zapravo izdvajaju od svih drugih, stoga je danas neophodno još više i jače djelovati u pravcu brendiranja i zaštite ćevapa – zaključuje ona.