Skip to content Skip to footer

Titov bunker u Konjicu prošle godine posjetilo 15.000 turista

Objekt D-0 ARK (Atomske ratne komande), bivše atomsko sklonište u Konjicu poznato i kao Titov bunker, trebao bi za nekoliko mjeseci dobiti novi izgled i nove sadržaje. Da ovo impozantno betonsko zdanje predstavlja veliki turistički potencijal za Konjic, a i cijelu državu, pokazuje podatak da ga je prošle godine samo od 1. marta do 31. decembra posjetilo oko 13.500 turista iz raznih dijelova svijeta, ali najviše iz zemalja okruženja, koji su impresionirani objektom i u njemu postavljenim umjetničkim instalacijama, kaže Ajla Grade, direktorica Agencije za ekonomski razvoj “Prvi korak” iz Konjica.

Jedinstven muzej

Agencija je, nakon višegodišnjeg sporenja oko toga čija je nadležnost objekt ARK, sredinom februara 2017. godine preuzela obavezu da organizira i koordinira sve aktivnosti, od održavanja do prezentiranja objekta, a Općina Konjic preuzela je upravljanje objektom, što je otvorilo put novim ulaganjima i promociji ove decenijama čuvane najveće državne tajne bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) kao turističke atrakcije.

Ajla Grade pojašnjava da su u protekloj godini radili na poboljšanju kvaliteta posjeta, kao i projektima kojima se želi unaprijediti turističku ponudu. Ističe da je trenutno u fazi realizacije projekt “Titova nadzemna rezidencija”, u sklopu kojeg će se izvršiti rekonstrukcija “kamuflažnog” dijela objekta D-0 ARK. Planirana je i sanacija mokrih čvorova i uređenje drugih prostorija u sklopu kamuflažnog dijela objekta, a svi navedeni radovi izvodit će se bez narušavanja autentičnosti i funkcionalnosti samog objekta. Bit će uređeno i samo dvorište objekta ARK.

Turistički obilazak objekta nije bio moguć sve do 2011. godine, kada je Ministarstvo odbrane BiH proglasilo objekt neperspektivnom vojnom imovinom. Implementacijom projekta savremene umjetnosti “Bijenale D-0 ARK Underground”, kojeg je iste godine Vijeće Evrope proglasilo “kulturnim događajem” na nivou Evrope, objekt je otvoren za posjete te se od tada obilazak organizirao na različite načine. Nakon 2011. godine održana su još tri bijenala, a danas se u objektu nalazi oko 150 radova domaćih i svjetskih umjetnika koji su svoje radove predstavljali na “Venecijanskom bijenalu”, najvećoj svjetskoj smotri savremene umjetnosti.

Smatra se da je ovo najbolja kolekcija savremene umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi, vrijedna oko osam miliona eura. Instalacijom umjetničkih radova unutar ovog atomskog skloništa građenog za predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, objekt je dobio novi smisao kao hibridni vojni, historijski i savremeno-umjetnički muzej. To je izazvalo interesiranje svjetske javnosti, a priču o ovom projektu objavili su najveći svjetski mediji.

– Uzimajući u obzir jedinstvenost objekta, njegov ambijent, historijski značaj na lokalnom, regionalnom i svjetskom nivou, jasno nam je da je riječ o izuzetnom potencijalu, prije svega u pogledu turizma. Postojeći ugovor o održavanju i upravljanju objektom ističe krajem 2018. godine, a s obzirom na to da je ovaj objekt proglašen neperspektivnom vojnom imovinom od Ministarstva odbrane BiH, tendencija je da on pređe u vlasništvo lokalne zajednice – pojašnjava Grade za STAV.

Izgradnja kompleksa ARK počela je 1953. godine i trajala je 26 godina. Proteže se na 6.854 kvadratna metra, a u njega je uloženo 4,6 milijardi američkih dolara, što ga je, uz aerodrom Željava kod Bihaća i luku Lora u Splitu, svrstalo na listu najvećih investicija u bivšoj Jugoslaviji. Stalna temperatura zraka u cijelom objektu, sagrađenom 300 metara ispod površine zemlje, je od 21 do 23 stepena. Sklonište je trebalo služiti za spas užeg Predsjedništva i izvršne vlasti Jugoslavije u slučaju nuklearnog napada. Mjesečni troškovi održavanja objekta iznose prosječno 15.000 KM.

Turistička ponuda

– Što se tiče planova za dalji period, prije svega želimo zadržati i unaprijediti kvalitetu posjeta, približiti maksimalno svakom posjetiocu informacije o stvarima koje ga interesiraju. Dakle, onima koji su zainteresirani za opremu i tehniku u objektu, historiju… Tu su i investicije koje imamo u planu provesti, a tiču se popravke samih sistema u objektu, kao i objekata koji su tzv. kamuflažni dio objekta – kaže Grade i dodaje da ovaj projekt predstavlja prvu fazu u proširenju turističke ponude ARK-a i stvaranja uvjeta za otvaranje suvenirnice i kafeterije za posjetioce.

U cilju turističke promocije objekta, kao i lakšeg dolaska do njega, u saradnji s Turističkom zajednicom HNK-a urađeno je mapiranje puta iz grada Konjica do objekta D-0 ARK, kao i izrada promotivnih materijala. Ajla Grade kaže da je u planu i promocija objekta na domaćim i međunarodnim sajmovima.

U saradnji s Udruženjem privrednika VNR iz Norveške urađena je web stranica www.titosbunker.ba, koja sadrži sve informacije o historiji objekta, terminima posjeta, cijeni ulaznica i koja je linkom povezana sa stranicom Agencije ‘Prvi korak’ www.prvikorak.ba. Na web-stranici se nalazi i video kako doći do objekta.

U skloništu se nalaze dva spremnika s 50 tona nafte, dvije vrste klime, bazen sa 170 kubika vode, tekuća voda i tehnička iz prirodnog bunara koji se nalazi u planini. Svaki sistem ima alternativu u slučaju da prvi zakaže. Titova rezidencija u ovom objektu elitno je opremljena. Sastoji se od pet prostorija. Soba za sekretaricu i stranke vodi u Titov ured povezan sa spavaćom sobom. Iz objekta postoji prinudni izlaz koji nije ucrtan na karti. Vodi na brdo iznad objekta visine 170 metara, kojim možete doći do relejnog čvorišta na planini Zlatar.

Leave a comment