Skip to content Skip to footer

Svečano otvoren rudnik Rupice Adriatic Metalsa, postrojenje za preradu rude u Tisovcima

Federalni premijer Nermin Nikšić otvorio je danas rudnik cinka, barita i olova Rupice kompanije Adriatic Metals u općini Vareš, ističući da je riječ o projektu koji značajno utiče na BDP cijele Bosne i Hercegovine.

Izrazio je zadovoljstvo što su federalna i lokalna vlast učinile sve da taj projekt zaživi i da danas obilježe početak rada rudnika. Nikšić je naglasio da stotine miliona KM investicija i oko 500 direktno i indirektno zaposlenih predstavlja nešto iza čega moraju stati sve vlasti u punom kapacitetu.

Poručio je da današnje otvaranje rudnika predstavlja važnu poruku budućim investitorima da je BiH destinacija koja je povoljna i sigurna za značajna ulaganja.

– Pozivam sve da širimo ovu pozitivnu klimu i da ovo zaista bude početak novog investicijskog zamaha u Zeničko-dobojskom kantonu, Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini – rekao je Nikšić.

Vareš je bio poznat po najvećem rudniku željezne rude na Balkanu, a za vrijeme Jugoslavije iz tadašnjeg Energonvestovog rudnika je godišnje iskopavano i do tri miliona tona rude koja je prerađivana u vareškoj i zeničkoj željezari.

Rudnik je u vlasništvu Energoinvesta radio do 1988. Stečaj je proglašen 2012., a 2013. kupila ga je Adriatic Metals – kompanija sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Adriatic Metals očekuje da će do 2050. proizvesti i prodati samo cinka i olova u vrijednosti većoj od pet milijardi eura, a do sada su projekt uložili oko 400 miliona KM.

Britanski ambasador u BiH Julian Reilly i neizvršna direktorica Adriatic Metals BiH Sanela Karić naveli su da uspjeh te kompanije predstavlja i uspjeh Bosne i Hercegovine te da današnja ceremonija dokazuje da je BiH spremna za velike međunarodne investicije.

Leave a comment