Skip to content Skip to footer

Sutjeska, prirodne ljepote i bogata historija na jednom mjestu

Nacionalni park Sutjeska  je najstariji i najveći nacionalni park u BiH, a prostire se na 16.052 hektara. Više od 66 posto Parka pokriveno je šumama, dok ostatak čine livade, pašnjaci i goleti. Park obuhvata široko planinsko područje na tromeđi Bosne i Hercegovine i Crne Gore, oivičen je rijekama Pivom, Drinom, izvorišnim tokom Neretve, a nadvijaju ga planinski masivi Bioča, Vučeva, Maglića, Volujaka, Lebršnika i Zelengore. U sastavu Nacionalnog parka Sutjeska nalazi se i najviši vrh BiH – Maglić 2.386 metara nadmorske visine.

Zbog svog bogatog reljefa, nacionalni park Sutjeska je idealan za bavljenje outdoor sportovima, posebno se izdvajaju planinarenje, biciklizam, sportski ribolov, a iz godine u godinu sve više privlači ljubitelje kampovanja.

Prašuma Perućica

Nacionalni park Sutjeska krije prirodni rezervat Perućicu, najveću i najočuvaniju prašumu u Evropi, u kojoj važe strogi zakoni i u kojoj je zabranjeno bilo kakvo uplitanje i intervencije čovjeka. Posjete prašumi Perućici su omogućene, a kreću s platoa Dragoš Sedlo koje je od Tjentišta udaljeno oko 12 kilometara. Dragoš Sedlo se nalazi na nadmorskoj visini od 1.300 metara, a tu je smješten grob Nurije Pozderca, potpredsjednika Izvršnog odbora AVNOJ-a, koji je na tom mjestu poginuo 1943. godine kao učesnik Narodnoslobodilačke borbe.

Na tom mjestu se nalazi i poznati vidikovac s kojeg se pruža fantastičan pogled za Perućicu i vodopad Skakavac (70 metara), te planinske vijence Maglića, Volujka i Zelengore. S Dragoš Sedla staza počinje kroz srce prašume u dužini od 11 kilometara i izlazi na Suhu koja predstavlja najspektakularniji dio kanjona rijeke Sutjeske. Ova tura traje između tri i četiri sata. Važno je napomenuti da je prolaz kroz Perućicu strogo zabranjen bez dozvole uprave Nacionalnog parka Sutjeska, a obavezno je i angažiranje profesionalnih vodiča Parka.

Perućica je izuzetno bogata biljnim i životinjskim svijetom.  Ovdje se mogu pronaći stabla visoka iznad 50 metara.  U njoj se nalazi veliki broj stabala starih oko 300 godina, a smatra se da je sama prašuma stara oko 20.000 godina.

Sedamdesetih godina prošlog vijeka Šumarski fakultet iz Sarajeva uzimao je isječke tri ogromne smrče, poznate kao “tri sestre”, koje su tada bile više od 62 metra. U prečniku su bile široke 2,5 metara i procijenjeno je da su stare više od 250 godina. Od tri sestre, danas su dvije u životu, a jedna je na zemlji. Do sada je registrirano više od 170 vrsta drveća i grmlja, te više od 1.000 vrsta zeljastog bilja, od kojih su brojni endemi.

U Perućici ćete vidjet veliki broj oborenih stabala. Na to su utjecali starost ili vremenske neprilike. Njihovo uklanjanje je strogo zabranjeno, jer nakon što istuhnu iz njih se rađa novi život, naglasit će vam vodiči Nacionalnog parka Sutjeska na početku svakog prolaska kroz prašumu.

U sastavu Parka nalazi se i Zelengora, po mnogima najljepša planina u BiH, stoga nikako ne propustite priliku da obiđete ovo ljepoticu. Na Zelengori se nalazi osam glečerskih jezera, poznatih „gorskih očiju“, a tu su i impozantnikanjoni Sutjeske, Hrčavke, Jabučnice, bistrih planinskih rijeka koje su bogate potočnom pastrmkom. Veoma je dragocjen i bogat fond divljači, kao i rijetkih biljnih vrsta, od koji su mnoge endemske.

Kupanje na jezerima

Preporučujemo odlazak na Donje Bare, a ako idete automobilom potrebno je da skrenete desno s magistralnog puta prije Doline heroja na Tjetntištu i vozite se nešto više od 12 kilometara. Na tom putu nalazi se i grob Save Kovačevića, komandanta treće divizije narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, koji je poginuo 1943. godine tokom „Pete neprijateljske ofanzive“. Ako želite možete svratiti i posjetiti Savin grob.

Put je do Donjih Bara je poprilično loš i vožnja traje sat i pol, ali se definitivno isplati, jer kada dođete uživat ćete u svakom trenutku. Na lokalitetu Donjih Bara možete kampovati ili se javiti u Nacionalni park Sutjeska i iznajmiti prekrasnu planinsku kuću koja se nalazi uz samo jezero. Tek kada se udobno smjestite počnite planirati vaš boravak na Zelengori.

Možete provesti dan kupajući se na jezeru ili prošetati do vidikovca Borić s kojeg se pruža spektakularan pogled na okolne planinske masive Maglić, Volujak, Bioč, Sniježnicu, prašumu Perućicu, kanjon Vratar i Sutjesku… Jedna od opcija svakako je šetnja do Gornjih Bara koje također nude mogućnost kupanja na jezeru ili jednostavno šetnju i uživanje u očaravajućim predjelima Zelengore.

Ako te planinar, svakako se popnite na Uglješin vrh koji se nalazi iznad jezera, na 1.859 metara nadmorske visine, i dalje na Bregoč, najviši vrh Zelengore (2.014 metara). Ako budete imali sreće možete vidjeti divokoze koje pasu na stijenama. Spustite se i na Orlovačko jezero (1.438 metara nadmorske visine) gdje također postoji lovačka kuća i prostor za kamp.

Ono što svakako ne smijete propustiti prilikom posjete Nacionalnom parku Sutjeska je Dolina heroja u kojoj se nalazi impozantni spomenik „Bitka na Sutjesci“, zatim kanjon Sutjeske koji se nalazi nešto dalje na putu prema Gackom. Sutjeska svojom ljepotom oduzima dah, a zelena voda pravi je odmor za oči i dušu. Ako ste planinar i fizički spremni, onda nikako ne propustite uspone na Volujak i Maglić.