Skip to content Skip to footer

Arheološki park Bosanska piramida Sunca: Ako postoji raj na Zemlji, onda je to u Visokom

Kada je 2005. godine otkrio bosanske piramide u Visokom, Semir Osmanagić izazvao je prvo šok, pa onda i podsmjehivanje bh. ali i svjetske javnosti. Ipak, Semir se nijednog trenutka pokolebao i nastavio je vrijedno raditi i dokazivati epohalno otkriće. Analize na svjetskim prestižnim institutima su se nizale i svima po postalo jasno da „tu ima nešto“.

-Sistematskim naučnim radom dokazali smo da je riječ o kompleksu od pet piramida (Bosanske piramide Sunca, Mjeseca, Zmaja, Zemlje i Ljubavi), nekoliko tumulusa i prahistorijskoj podzemnoj mreži tunela i prostorija, čija smo dva ulaza otkrili. Bosanska piramida Sunca je, ispod nanosa zemlje i vegetacije, prekrivena vještačkim betonskim blokovima koji, prema analizama sedam instituta za materijale iz Italije, Francuske, Češke, Slovačke i BiH ima bolje karakterstike od naših betona u 21. vijeku – kaže Osmanagić koji je i osnivač fondacije “Arheološki park Bosanska piramida Sunca” za magazin Visit BiH.

Starost piramida

Starost piramida je odredio kijevski Institut za radiokarbonsko datiranje na osnovu organskog materijala, fosiliziranih listova, pronađenih između betonskih blokova i iznosi 29.200 +/- 400 godina. Američki astrofizičar dr. Paul La Violette je prilikom posjete Visokom odredio precizni kalendarski datum od 34.000 godina, što ovaj kompleks piramida čini najstarijim poznatim građevinama na svijetu.

Istraživanje bosanskih piramida je postala najaktvnija arheološka lokacija u svijetu. Svake godine stotine volontera, istraživača i radnika učestvuje u arheološkim iskopavanjima i multidisciplinarnim naučnim mjerenjima. Do sada su arheološki projekti u Egiptu, Kini, Peruu ili Meksiku uglavnom trajali 15-30 dana godišnje s jednim arheologom i 15-ak radnika.

-U našem slučaju, aktivno se radi svih 12 mjeseci u godini. Samo u posljednjih deset godina imali smo u Visokom više od 3.600 volontera iz 63 zemlje, sa šest kontinenata. Nikada ovakav entuzijazam i otvorenost u svijetu arheologije nije zabilježen – naglašava Sem, kako ga nazivaju strani posjetioci.

Na Bosanskoj piramidi Sunca ima 20 većih arheoloških sondi, a kupovinom vlastitih parcela u podnožju piramide i dalje otvaraju vrlo značajne površine piramide. Na Bosanskoj piramidi Mjeseca otvorili su 64 sonde dokazujući da je riječ o unikatnoj terasastoj piramidi, gdje su graditelji oblikovali ploče pješčara i slagali ih u terase.

-Između terasa su koristili glinu kao vezivni i građevinski materijal, koja je objektu davala fleksibilnost u slučaju zemljotresa, ali i vodootpornost, termičku i zvučnu izolaciju. Na vrhu Hrama Majke Zemlje smo otkrili ostatke dva neolitska naselja koja nam govore da su dugo nakon napuštanja piramida ovi prostori bili interesantni za čovjeka – ističe Osmanagić.

Ovo je projekat koji zauvijek mijenja svjetsku historiju, a dolazi iz srca BiH. Umjesto priča o Bosni kao zemlji rata, nasilja, ratnih kriminalaca, korupcije, neimaštine, odlaska mladih i obrazovanih, oni mijenjaju imidž u zemlju piramida, istraživanja, volontera, turizma, pozitivne energije.

Posjeta Đokovića

-Prije 15 godina u Visokom je bilo bukvalno nula turista. Zahvaljujući našoj promociji širom svijeta, svake godine privučemo nekoliko desetina hiljada turista u Visoko iz 160 zemalja svijeta. Fondacija razvija nekoliko vidova turizma – arheološki, ljekoviti, volonterski i duhovni. U proteklih nekoliko godina godine kupili smo 65.000 kvadratnih metara zapuštenih, močvarnih parcela. Isušili smo ih, uredili šumu, zasadili travu i napravili najljepši park na jugu Evrope. U parku „Ravne 2“ je veći broj donacija iz svijeta, od megalitnih blokova s umjetničkim uklesanim simbolima, do spiralnih botaničkih vrtova, energetskih kamenih instalacija, parka kamenih kugli, rekreacijskih staza i dječjih igrališta, bini za koncerte i meditacije, ukratko oaza duhovnog mira. Tu održavamo „Team building“ aktivnosti, uz već postojece meditacijske i yoga retreate, te edukacijske posjete ekskurzija – kaže on.

Osim arheološkog aspekta, čitav kompleks piramida dobio je jednu novu dimenziju, a to je ljekovitost zračenja koja, kako tvrdi Sem, imaju veoma pozitivan utjecaj na zdravlje.

– Mi smo pioniri u svijetu u izučavanju svrhe piramida, odbacujući bajke da su egipatske piramide gradile desetine hiljade robova kao grobnice faraona, a latinoameričke kao mjesta žrtvovanja. Najveće, najstarije i superiorne piramide bile su energetske mašine koje su davale čistu i besplatnu energiju, vrlo specifične frekvencije elektromagnetizma, električnih polja, orgonske energije, ultrazvuka i negativne ionizacije, koje su imale funkcije komunikacija na velike daljine, beneficije po čovjekovo zdravlje, dug život, imunitet, unaprijeđenje molekularne strukture vode i hrane, čišćenje zraka, unaprijeđenje bioenergetskog omotača oko tijela… – ističe on.

To je privuklo novu vrstu turista koji pronalaze izlaz za svoje zdravstvene probleme, a nedavno je ovdje boravio i najbolji teniser svijeta Novak Đoković.

-Ako postoji raj na Zemlji, onda je to ovdje. Posjetio sam brojna energetska mjesta na svijetu, ali ovo je najjače. Ovo je dom za moju dušu – kazao je tom prilikom Đoković.

Samoodrživi projekat

Fondacija se veći dio godine samofinansira kroz turizam. Imaju čitav niz jednodnevnih i višednevnih programa posjete piramidama, ali i prodaju knjiga, suvenira, organizaciju konferencija, te posjete drugim intrigantnim lokacijama kao što su kamene kugle u Zavidovićima, megalitnoj lokaciji Daorson kod Stoca, stećcima….

-S državnim institucijama na kantonalnom i općinskom nivou imamo odlične odnose, sporazume o partnerskoj saradnji, sve potrebne dozvole za rad, ali odavno ne tražimo nikakvu financijsku pomoć. Mi sami stvaramo nove vrijednosti, a kroz turizam pomažemo lokalnoj i široj zajednici – kaže Semir.