Skip to content Skip to footer

Skriven između planinskih lanaca Čabulje i Čvrsnice: Kanjon Drežanke skriva nevjerovatnu ljepotu

Kanjon rijeke Drežanke nalazi se u parku prirode Blidinje, pružajući se između visokih planinskih lanaca Čabulje, s južne strane, i Čvrsnice, sa sjeverne strane. Zbog potpuno sačuvane čistoće vode i nedirnutih prekrasnih krajolika kroz koje protječe, rijeka Drežanka, jednostavno, ostavlja bez daha.

Malo je onih koji na pola puta između Jablanice i Mostara skrenu desno i uđu u bajkoviti prostor kanjona, prema selima Gornja i Donja Drežnica. Tako je blizu magistralnog puta Sarajevo – Mostar, a opet tako daleko i skriven da izazove divljenje i iznenađenje svima koji se nađu u njemu.

Veliki Movran

One koji prvi put dođu, osim nestvarne ljepote rijeke i njenih planina, iznenadit će i veličina ovog prostora. Očekujete jedno ili dva sela, a ugledat ćete veliki prostor koji možete danima istraživati i koji vas sigurno neće ostataviti ravnodušnim.

Sve od izvora do ušća tu rijeku krase prirodni virovi, vodopadi, nebesko plavetnilo, rijetko viđena čistoća vode, zelenilo te obilje pastrmke i drugih vrsta riba. Doći na ribarenje u Drežnicu poseban je doživljaj i za profesionalne ribare, ali i one amatere koji osim za držanje štapa za pecanje vrijeme krate gledanjem prekrasnih planinskih vrhova.

Kanjon Drežanke idealan je za vikend izlete, uživanje u netaknutoj prirodi, potragu za fotografskim kadrom koji niko ranije nije uhvatio ili samo šetnje u tišini. Potrebno vam je samo malo lijepog vremena i kilometri pod vašim nogama će se samo nizati jer nećete moći stati misleći da ispred vas priroda čini neko čudo koje ne smijete propustiti.

Negdje na pola puta između Donje i Gornje Drežnice mjesto je gdje se ponekad ukaže Veliki Movran, čija visina doseže 400 metara i jedan od najvećih vodopada u Evropi. U dane kad Hercegovinom dominira lijepo vrijeme na njega možete zaboraviti jer se pojavljuje samo poslije velikih kiša.

Samo u BiH ovakva prostranstva mogu ostati neotkrivena i tajnovita. Bilo gdje drugo, kanjon Drežanke bio bi nezaobilazna razglednica i odredište hiljada turista. Drežanka ima dosta pritoka, od kojih su najznačajnije Laloša, Ješevac, Meomača, Gračanica, Ledenica, Tisno i Ždilac.

Od brojnih prirodnih izvora posebno se ističu Balin vir, Mujića vir, Stupina, mali i veliki Zelenak i Crna stupina. Stupina u Dragi je poznato kupalište gdje su se održavali skokovi kao pripremno takmičenje za skokove sa Starog mosta u Mostaru, dok kupalište Crna stupina u Striževu je za ljubitelje netaknute prirode. A tako se zove jer sunce ne dopire do vode pa ona izgleda crna.

Muzej na otvorenom

Posebno se ističe kupalište u Donjem selu kod brane koje raspolaže lijepom plažom, restoranom, parkiralištem za automobile, i s mnogo prostora za odmor i opuštanje u hladovini uz samu rijeku.

Sa svim svojim vidljivim slojevima stijena, kako na dnu tako i na vrhu te iznad njega, kanjon Drežanke predstavlja pravi paleontološki muzej na otvorenom – gdje je moguće pronaći fosile iz geološke prošlosti u rasponu od čak 200 miliona godina i to iz perioda trijasa, jure, krede pa sve do gornjeg eocena. On nesumnjivo predstavlja jedan od najdubljih pravih kanjona u Evropi, ali i svijetu.

Na svima se mogu doživjeti jedinstveni i neponovljivi prizori koji dočaravaju svu ljepotu i raskoš te hercegovačke ljepotice i posjetitelje naprosto primoravaju da opet dođu i da se dive netaknutoj prirodi kakva se rijetko može vidjeti. Ovo je, jednostavno, jedno od onih mjesta koje kada upoznate bit će vam žao što je ranije niste otkrili.

Leave a comment