Skip to content Skip to footer

Skijašima treba četiri do pet obroka dnevno

Kako je zima i kalendarski sve bliža, zaljubljenici u sportove na snijegu već uveliko razmišljaju kako što bolje pripremiti organizam za povećane napore. Osim fizičke pripreme mišića, vježbi rastezanja i zagrijavanja, važno je povesti računa i o prehrani.

Odlazak na skijanje često se odvija u dva organizacijska oblika. Prvi, i najčešći oblik, je, jednodnevni boravak na planini, skijanje ili boardanje i povratak kući.

U tom slučaju prehrana skijaša, rekreativaca, trebala bi, kaže prof. dr. Siniša Kovač sa Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu, biti blago modificirana tako da uz malo truda, svako od nas može sebi priuštiti adekvatnu sportsku prehranu.

– Pod pravilnom sportskom prehranom podrazumijeva se da su u tanjiru prisutni svi relevantni nutrijenti – bjelančevine, ugljikohidati, masti, vitamini, minerali, voda i antioksidansi. Njihov adekvatan omjer, s balansom kvantiteta, omogućit će rekreaciju s dovoljno energije za skijanje i grijanje tijela – kaže on.

Posebno, naglašava naš sagovornik, treba paziti na rehidraciju i vrstu bjelančevina.

– Kvalitetni, vrijedni proteini, dobro su probavljivi i sadrže dovoljan omjer esencijalnih aminokiselina, a nalaze se u ribi, jajima, mesu i mlijeku. Proteini s nepovoljnim omjerom količine esencijalnih aminokiselina ne mogu se optimalno iskoristiti za izgradnju tjelesnih proteina, pa se veći dio njih razgrađuje stvarajući energiju. Nalaze se, obično, u namirnicama poput riže, soje, krompira, pšenice… Dakle, ako se sami uobičajeno hranimo i idemo od kuće na četiri do šest sati skijanja, prehranu, ali i oporavak nakon tjelesne aktivnosti, možemo lako kontrolirati – govori Kovač.

Drugi oblik je odlazak na sedmodnevno ili duže zimovanje sa skijanjem ili drugim aktivnostima na planini. Tada smo, pojašnjava profesor, upućeni na prehranu koju je teže kontrolirati, a odmori između skijanja su kraći.

– Skijaš tada treba povećati omjer unosa bjelančevina i vode uz vitamine i minerale. Takvim pristupom ubrzava se oporavak i umanjuju efekti potencijalnih upala mišića koji nastaju u toku “aktivnih” odmora, a koji mogu uzrokovati i sportske povrede – kaže Kovač i dodaje kako bi idealno bilo da skijaš dnevno ima četiri do pet obroka.

Kao primjer prehrane na skijanju, Kovač navodi šta bi trebala sadržavati tri glavna obroka u danu. Doručak je najbolje podijeliti u dva obroka.

Prvi dio doručka: dovoljno tekućine u vidu prirodnog soka, integralni hljeb sa maslacem i dva kuhana jaja sa mladim, masnijim sirom.

Drugi dio doručka (užina): Voda ili čaj, energetska pločica sa dodatkom proteina i žitarica, banana ili jabuka.

Ručak: Domaća supa, prostiji izvori ugljikohidrata (kuhani krompir ili riža), meso, salata od ukiseljenog povrća i opet dovoljno tekućine.

Večera: kuhano povrće sa dosta vlakana, pečena riba, integralni hljeb, salata od svježe mrkve i kuhanog kukuruza. Izbjegavajte slatkiše kojima ćete na samo kratko vrijeme vratiti energiju.

Leave a comment

0/100