Simboli: Skulptura “Kentauromahia” Alme Suljević ponovo na tramvajskim šinama

Suljević je podsjetila da je skulptura nastala 1994. godine i predstavljala odgovor opsadi, dodavši da je 3. i 4. augusta navršeno 25. godina od postavljanja "Kentauromahie" u sjedištu preduzeća GRAS

Skulptura Alme Suljević “Kentauromahia 1994-2019”, koja predstavlja spomenik civilnom otporu opsadi Sarajeva postavljenom na tramvaju koji je izgorio 2. maja 1992. godine na Skenderiji, obišla je danas Sarajevo povodom Međunarodnog festivala Grad “Freedom of expression”, podsjetivši još jednom građane na period agresije.
Suljević je tom prilikom podsjetila kako je nastala skulptura koja je 1994. godine predstavljala odgovor opsadi, dodavši da je 3. i 4. augusta navršeno 25. godina od postavljanja kinetičke skulpture “Kentauromahia” u sjedištu preduzeća GRAS.
– Tog dana ekipa je zajedničkim snagama počela izrađivati djelo, monumentalnu skulpturu s kinetičkim elementom koji predstavlja „žilu kucavicu Sarajeva“, a to je tramvaj – kazala je.
Direktor Međunarodnog Festivala Grad “Freedom of expression” Ibrahim Spahić prisjetio se tog 2. maja 1992. godine, ističući da je s grupom umjetnika pokušao iznaći način da predstave simbol otpora i slobode.
– Starčević i Alispahić su poginuli spašavajući putnike iz tog tramvaja koji je gorio. Ovaj spomenik treba da ostane na Skenderiji kao trajni spomenik civilnim žrtvama opsade Sarajeva – poručio je Spahić.
Simbolično se tramvajem ponovo provozao i Bajro Imamović, čovjek koji je tog 2. maja vozio tramvaj koji je zapaljen na Skenderiji.

Komentari