Skip to content Skip to footer

Sedam dobrih razloga zbog kojih morate posjetiti Ravno

Smješteno na rubu Popova polja, 15-ak kilometara udaljeno od Jadranskog mora, Ravno je hercegovačko idilično mjesto koje ima nevjerojatno bogatu turističku ponudu. Malo je onih koji posjete ovo hercegovačko mjesto i ostanu ravnodušni. Sedam je dobrih razloga zbog kojih morate posjetiti Ravno.

ŠPILJA VJETRENICA

Jedna od najpoznatijih i najljepših špilja dinarskog krša. Spominje se prvi put davne 77. godine prvog stoljeća  u prvoj svjetskoj enciklopediji Plinija Starijeg kao “čuvena bezimena pećina iz koje snažno puše podzemni vjetar”.

Na samom ulazu, na desnoj strani nalaze se dva srednjovjekovna reljefa (stećka), uklesana u ravnoj stijeni, koji prikazuju scene lova na jelene i viteškog turnira. Najznačajnija arheološka otkrića su kosti špiljskog  medvjeda i leoparda. Pojava snažnog “vjetra” na ulazu fascinantno je obilježje Vjetrenice i po njemu je i dobila ime. Poznati svjetski magazin „Lonely Planet“  je 2019. uvrstio na popis deset destinacija koje bi trebalo posjetiti.

Područje špilje Vjetrenice s dijelom Popova polja proglašeno je zaštićenim krajolikom „Vjetrenica-Popovo polje” 2021.  godine.

BIOSPELEOLOŠKI MUZEJ I INFO CENTAR

U ponudi uz ulaznicu za obilazak špilje Vjetrenice možete obići mali Biospeleološki muzej koji se nalazi 300 metara od ulaza u špilju. Otvoren je 2016. godine, te predstavlja vrijednu zbirku svih dosadašnjih istraživanja špilje. Info centar je smješten 50- ak m od ulaza u špilju i opremljen suvremenom opremom za virtualnu šetnju Vjetrenicom.

MANASTIR ZAVALA

Na padinama brda Ostrog u naselju Zavala, samo stotinjak metara od Biospeleološkog muzeja nalazi se pravoslavni manastir, poznat po tome što je u njemu dio svog monaškog života proveo sveti Vasilije Ostroški.

GOSTIONICA ZAVALA

Samo mjesto Zavala uljepšava i stara željeznička stanica izgrađena davne 1903, rekonstruirana kao   gostionica Zavala koja nudi  domaću gastronomsku ponudu gdje možete uživati u prekrasnom pogledu na Popovo polje, iznajmiti bicikl i provozati se starom željezničkom Ćirinom trasom revitaliziranoj za biciklizam ili prošetati lijepo uređenom šetnicom. Sama gostionica je dio „Bike friendly” programa koji dodatno privlači cikloturiste, te jača turističku ponudu samog mjesta nudeći i uslugu smještaja.

HOTEL STANICA

Stara  austrougarska željeznička stanica, danas hotel Stanica je nezaobilazna postaja za sve prolaznike na putu u RH. Udaljena samo nekoliko kilometara od graničnih prijelaza Čepikuće i Orahov Do – Slano. Restauratorski dragulj Ravnog i cijele Hercegovine suvremeno opremljenim sobama i apartmanima, vinskim podrumom, bogatom gastronomskom ponudom odličan je izbor za kvalitetan odmor. Stanica je također check point za goste željne bicikliranja.

BICIKLISTIČKA STAZA ĆIRO

Nekad žila kucavica ovog dijela Hercegovine, uskotračna pruga kojom je vozio “ Ćiro“ od 1903. do 1976. godine,  prije nekoliko godina uređena kao biciklistička staza od Mostara do Dubrovnika. Danas je vrijedan turistički resurs ili „muzej na otvorenom“.

Na par mjesta u Ravnom i Zavali moguće je unajmiti bicikle i uživati u vožnji uz Popovo polje starom uskotračnom prugom.

POPOVO POLJE

Popovo polje je krško polje u južnoj Hercegovini. U širem smislu obuhvaća međuplaninsko područje od Trebinja na jugoistoku do Hutova na sjeverozapadu: Mokro polje južno od Trebinja, Trebinjsku šumu od Trebinja do Poljica, te Popovo polje između Poljica i sela Hutova (općina Neum). Riječno korito rijeke Trebišnjice, najveće europske poniruće rijeke, prolazi kroz polje.

Specifičan hidrološki karakter ovog krškog polja i bogato žitorodno područje uvjetovalo je izgradnju mnogobrojnih mlinica na ponorima. Ponori su bili zgodno mjesto gdje se  mogao dobiti potreban pad vode da bi se pokrenula vodena kola. Nekada je duž čitavog toka Trebišnjice takvih mlinica bilo 43. Danas su ostali smo ostatci tih mlinica koje  su radile samo kad su vode Trebišnjice dovoljno visoke da otiču u ponore i pokreću mlinove. Da bi se mlinice zaštitila od visokih voda, građeni su kameni zaštitni zidovi oko njih.