Skip to content Skip to footer

Saudin Mulabdić, certificirani PHM specijalista: Prije nego počnete s fitnessom obavezno uradite testiranje tijela

U današnje vrijeme vježbanje i bavljenje sportom postalo je moderno. Ipak, vježbati pravilno da bi unaprijedili svoje zdravlje ne treba shvatiti olako i upustiti se na „svoju ruku“, te započeti vježbati u fitnessu bez adekvatnog nadzora.

S tim u vezi, razgovarali smo sa Saudinom Mulabdićem, certificiranim PHM (Personal Health Model) specijalistom. Prema njegovim riječima, pojam “funkcionalni trening” označava koncept treninga kojim se poboljšavaju osnovne funkcije čovjeka koje se obavljaju prilikom svakodnevnih radnji u životu, kao i zahtjevnijih kretnji prilikom bavljenja sportom.

Duboki čučanj

-Međutim, prije svega neophodno je objasniti šta treba trenirati kao i zašto su neke metode bolje od drugih, te zbog čega je PHM pravi izbor ako se odlučite početi s vježbanjem, bilo da ste rekreativac ili profesionalni  sportista – ističe on na početku razgovora.

Prema njegovim riječima, prije nego počnemo s vježbanjem u fitnessu potrebno je uraditi dijagnostiku na osnovu koje slijedi korektivni dio treninga bez kojeg ne bi trebali provoditi ostatak treninga.

-PHM testiranjem dobijemo jasnu sliku čovjekovog držanja tijela, kao i kontrolu upravljanja jezgre (težišta tijela). Prilikom testiranja dobijemo osnovne podatke kao što su da li osoba ima ispravno držanje tijela, odnosno jesu li krivine kičmenog stupa pravilne, zatim da li postoji neka asimetrija tijela kao i položaj zdjelice, koljena, te da li postoji neka smetnja ili bol prilikom izvođenja zadanih kretnji kao što je naprimjer duboki čučanj (Overhead baby squat) koji je sinonim za najfunkcionalniji test na svijetu – naglašava Mulabdić.

Zašto je on baš broj 1? Mulabdić kaže da je to upravo zato što istinski procjenjuje motoričku kontrolu uređenog simetričnog čovjekovog pokreta i efikasnost prednje i stražnje kinetičke vijuge.

-Temelj funkcionalnog treninga bi trebao biti čist pokret bez ikakvih restrikcija u zglobno-mišićnom sistemu. Osnovni cilj korektivnog treninga jeste ukloniti takve smetnje koje su uočene prilikom testiranja ukloniti ih, te naučiti tehnike izvođenja bazičnih pokreta s vlastitom masom u početku – poručuje Saudin.

Treće putovanje

Prema njegovim riječima, kada osoba prođe fazu korektivnog dijela treninga i nakon što se otklone loši motorički obrasci kretanja, bolni sindromi koje današnji „sjedalački stil života” donosi (bolovi kičmenog stupa, zglobova…) kreće se na „treće putovanje“, a to je vježbanje s vanjskim opterećenjem, odnosno tegovima.

-Ključ PHM modela jeste da pravilno naučite vježbati, te ostvarite svoje rezultate i iskoristite svoje dragocjeno vrijeme na pravi način – naglašava Mulabdić na kraju razgovora.

Leave a comment

0/100