Skip to content Skip to footer

Sarajevo: U subotu međunarodna utrka “Skakavac trail 2017”

Planinarsko drušvo Željezničar u subotu, 7. oktobra, u zaštićenom spomeniku prirode Skakavac, sa specijalnim partnerom Olimpijskim Komitetom BiH, organizirat će prvu međunarodnu utrku “Skakavac trail 2017”, koja je podijeljena na dužine 32 i 18 kilometra.

Cilj utrke je promocija outdoor sportskih aktivnosti, a ovaj događaj predstavit će Bosnu i Hercegovinu kao posebnu turističko-sportsku destinacije u Evropi. Za učešće u utrci prijavilo se 170 učesnika iz deset  zemalja, a s obzirom da je trail trčanje u samom začeću u Bosni i Hercegovini veliki broj učesnika je iz naše zemlje.

U realizaciju utrke, osim specijalnog partnera Olimpijskog komiteta BiH uključili su se Via Dinarica i Ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo koja je od samog početka prepoznala kvalitet ovog projekta i nesebično pomaže u realizaciji i pripremi utrke.

Crveni križ Kantona Sarajevo za potrebe utrke dao je na raspolaganje prelijepi objekat doma za mlade koji se nalazi u prekrasnom prirodnom ambijentu na području Vogoće, te na dan utrke osigurao je i medicinke ekipe koje će se brinuti za učesnike, te mnoštvo logistike i ljudstva.

Projekat je pomoglo i Javno preduzeće Sarajevo Šume koji su za potrebe utrke pomogli oko obilježavanja i čišćenja staza i za učesnike utrke osiguravaju prijevoz. Od zvaničnih institucija projekat su pomogle Vlada Federacije BiH, te općina Vogošća.

-Što nas posebno raduje u realizaciju utrke se nesebično ukljućila i Turistička zajednica Kantona Sarajevo, koja je prepoznala naša zalaganja na promociji zaštičenog spomenika prirode Skakavac. U pripremi utrke zbog iznimnih prirodnih ljepota ovog područja bili smo u dilemi kuda voditi staze utrke, ali mislimo da nismo pogriješili jer smo se odlučili za područja od kojih zastaje dah. I svakako, obje utrke neizostavno prolaze pored prelijepog vodopada Skakavac koji je duša cijelog spomenika – kazali su organizatori.

Utrka od 32 kilometra počinje ispred doma Hidrogradnje na Čavljaku, preko mjesta Donje Biosko kreće se prema Crepoljskom, i na vrh ove kote, odakle se kreće prema Bukoviku, gdje je na planinarskom domu predviđena prva okrijepna stanica.

Od okrijepne stanice staza se kreće preko vrha Bukovika u smjeru mjesta Uževica i na ovom mjestu utrka se spaja sa startom utrke od 18 kilometra. Sa Uževice staze ide prema platou Skakavca, gdje je također predviđena okrijepna stanica. Nakon okrijepne stanice preko vidikovca učesnici će trčati pored vodopada Skakavac u smjeru i Peračkog potoka. Po silasku u Perački potok staza se dalje kreće u pravcu planinarskog doma Motka, gdje je treća i posljednja okrijepna stanica utrke.

Na cilju utrke, za dobro raspoloženje svih prisutnih pobrinut će se grupa Konvoj.

Leave a comment